Hlavní obsah

Lidé z výbuchem poničeného paneláku v Prešově nejspíš přijdou o domovy. Dům půjde k zemi celý, obává se statik

Právo, Ivan Vilček
Prešov

Původně stavaři chtěli odstranit pouze horní čtyři nejpoškozenější patra paneláku, který minulý týden zdemoloval výbuch plynu. Po první dnu bouracích prací to však vypadá, že se dům zachránit nepodaří ani z části. „V této chvíli to vypadá tak, že dolů půjde celý dům,“ připustil statik Jozef Polák.

Foto: Milan Kapusta, ČTK/AP

Šest dní po výbuchu začala česká firma v Prešově demolovat poničený panelák.

Článek

Podle statika jsou horní podlaží natolik degradovaná požárem, že v průběhu prací se vše sypalo a padalo dolů. „Došlo k přetížení stropů od materiálu. Některé spadly až dolů. Stav je kritický i na dolních podlažích,“ cituje Poláka deník Korzár. V tomto stavu podle něj nemá význam spodní podlaží technicky zachraňovat.

Začala demolice paneláku v Prešově

Evropa

Speciální stroj české společnosti Cannoneer pracoval v pondělí od rána až do čtvrté odpoledne. „Práce probíhaly, musím říct, naprosto úžasně. Opravdu se za nás modlí celý Prešov,“ vyslovil spokojenost technický ředitel firmy Jiří Raszka.

„Po pondělí se nám ulevilo a riziko, které zde bylo, jsme snížili minimálně o 70 procent,“ dodal Raszka, který průběh demolice sledoval ze střechy nedalekého paneláku.

Tělo nenašli

Po výbuchu se stále pohřešuje jedna žena. Policisté pomocí dronu ještě před demolicí prohledali každou místnost zničené budovy. Tělo se ale najít nepodařilo. Oficiálně tak má výbuch plynu a následný požár ze šestého prosince na svědomí sedm životů.

Foto: Milan Kapusta, ČTK/AP

Rozebírání poškozeného prešovského paneláku zajistil speciální jeřáb české firmy.

Obyvatelé okolních domů byli z bezpečnostních důvodů evakuováni. Do svých domovů se mohli vrátit až vpodvečer, po ukončení prací. Zítra se scénář zopakuje a bourací práce budou pokračovat.

Speciální stroj české firmy začne po víkendu rozebírat panelák v Prešově

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám