Hlavní obsah

Referenda o připojení okupovaných oblastí k Rusku se odkládají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánované referendum o připojení samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) k Rusku se uskuteční až poté, co bude pod kontrolou separatistů celá Doněcká oblast. Na vyjádření jejího šéfa Denise Pušilina z 11. srpna upozornila v pondělí britská tajná služba. Znamená to další odklad referend v obsazených částech Ukrajiny, která se původně plánovala na 11. září.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Šéf samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin

Článek

Pušilin uvedl, že se referendum uskuteční po „úplném osvobození“ DNR.

I Kreml se podle zdrojů ruského nezávislého serveru Meduza z kanceláře ruského prezidenta Vladimira Putina přiklání k uspořádání referenda po dobytí celé Doněcké oblasti.

Separatisté nyní kontrolují 60 procent její rozlohy. Tři zdroje serveru Meduza z kanceláře ruského prezidenta uvedly, že do 11. září zřejmě nebudou ruské jednotky a milice separatistů schopné obsadit celou Doněckou oblast. Kreml je však přesvědčen, že se dobýt celou Doněckou oblast podaří.

Samozvaná Doněcká lidová republika chce referendum o připojení k Rusku

Evropa

Britská vojenská rozvědka to vidí jinak. V pondělí poznamenala, že se Rusku a jím podporovaným separatistům zřejmě ovládnout celou Doněckou oblast nepodaří.

Britská rozvědka upozornila, že v červnu investigativní novináři zveřejnili důkazy, že vedení DNR plánuje referendum uskutečnit v době, kdy by mělo být jisté, že 70 procent voličů bude souhlasit s připojením k Ruské federaci.

Referendum v Záporoží bude, termín oznámen nebyl

Kromě DNR plánuje Moskva uspořádat i referenda o připojení k Rusku i v Záporožské a Chersonské oblasti, jejichž části získalo až po zahájení invaze.

Rusy dosazený správce okupované části Záporožské oblasti Jevgenij Balitskij už podepsal dekret o uspořádání takového všelidového hlasování, po němž se minulé pondělí konala v Melitopolu demonstrace asi 700 lidí na podporu referenda. Balitskij ale neoznámil, kdy by se mělo hlasování konat.

V Chersonu chystají proruské referendum. Výsledek už znají

Válka na Ukrajině

Podle expertů je to tím, že Rusko není nyní schopno plánovat, co se bude dít, a to kvůli možné ukrajinské protiofenzivě a chaosu ve správě okupovaných oblastí.

„Mám pocit, že úroveň koordinace a plánování všech kroků je menší dokonce i při srovnání s únorem,“ řekl televizi al-Džazíra ruský analytik Pavel Lužin pracující pro americkou nadaci Jamestown. Některé věci jsou podle něj „naprosto nefunkční“.

Na Balitského vyjádření o referendu reagoval už dříve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pokud okupanti uskuteční pseudoreferenda, uzavřou si jakoukoli šanci na rozhovory s Ukrajinou a svobodným světem,“ řekl v neděli 7. srpna.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov poté namítl, že plány na referenda vytvořili sami obyvatelé dotyčných oblastí. „Nejsme to my, kdo pořádá referenda,“ uvedl. Oblasti však kontroluje ruská armáda a jí dosazení lidé.

Podpora připojení je malá

Důvodem pro odklad referend může být i odmítavý postoj obyvatel. Ruský nezávislý server Meduza 5. srpna oznámil, že Moskva provedla několik sociologických průzkumů v okupovaných částech Záporožské a Chersonské oblasti, které ukázaly, že jen 30 procent místních obyvatel by hlasovalo pro spojení s Ruskem.

Referendum na ruský způsob. Okupanti budou obcházet dům po domu

Evropa

Původně se spekulovalo, že se referendum uskuteční 11. září, v den, kdy se konají všeruské komunální volby, pak ale bylo toto datum označeno za přibližné, které se ještě může změnit, a že se hlasování může konat v půlce měsíce nebo začátkem podzimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám