Hlavní obsah

Rakušan: Česko by mohlo vyslat policisty na slovensko-ukrajinskou hranici

V případě eskalace situace na Ukrajině je Česká republika připravena vyslat policisty na slovensko-ukrajinskou hranici. Při úterní návštěvě Bratislavy to uvedl český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

Český ministr vnitra zdůraznil, že Slovenská republika je pro Česko nejbližším partnerem.

„Ochrana vnější hranice schengenského prostoru je pro nás společnou prioritou. Pokud by o tom byl ze slovenské strany zájem, tak Česká republika, potažmo česká policie, je určitě připravena,“ řekl Rakušan na společné tiskové konferenci se svým slovenským kolegou Romanem Mikulcem (OLaNO).

Necestujte na východ a sever Ukrajiny, vyzval Lipavský

Domácí

Česká republika nebere současnou situaci na lehkou váhu. „Nechceme ale veřejnost žádným zásadním způsobem strašit. Pokud by nedej bože nějaká eskalace přišla, tak tu situaci musíme od první sekundy řešit společně,“ zdůraznil Rakušan.

Mikulec odmítl tyto plány konkretizovat. „Těch plánů a scénářů je vícero. Důležité je, že my se na ty situace připravujeme, a to nejen v rámci Slovenské republiky a jednotlivých bezpečnostních složek, kam počítám i ozbrojené síly a všechny složky ministerstva vnitra, ale také na mezinárodní úrovni. Máme příklady z jiných zemí, kde došlo ke zvýšení tlaku na hranici,“ upozornil Mikulec, který poděkoval České republice za podporu.

Je to nesmírně bolestné. Rakušan se vyznal z přátelství k Farskému

Domácí

Slovenský ministr vnitra poděkoval svému českému kolegovi, že jeho první zahraniční cesta vedla na Slovensko. Rakušan to označil za zcela přirozené.

„S mnoha jinými zahraničními partnery musíme nějakým způsobem budovat naše mezinárodní vztahy. Se Slovenskem je to věc přirozená,“ dodal český ministr vnitra.

Odsoudil šibenice

Rakušan se vyjádřil i k demonstraci několika stovek odpůrců pandemických opatření, jež se konala v úterý Praze. Pochválil policii České republiky, že demonstrace zvládá velmi dobře.

„Tady je samozřejmě nepříjemnost, že ty protesty se konají přímo u budovy parlamentu. Samozřejmě musí být uplatňována speciální režimová opatření,“ zdůraznil.

Za hranou, vrchol nevkusu. Politiky pohoršila šibenice na demonstraci

Domácí

„Lidé mají právo na názor, to je demokracie. Jenom ty symboly, šibenice a podobně, to si skutečně myslím, že vyhrožování tím, že tam názoroví oponenti jednou skončí, do moderní doby nepatří,“ konstatoval v narážce na maketu šibenice a výhrůžné transparenty, které si účastníci přinesli.

Český ministr vnitra zdůraznil, že nová česká vláda chce v zemi udržet étos změny. „Nebude to jednoduché. Máme tady covid, máme tady energetickou krizi a máme tady obrovitánskou inflaci. Chceme, aby vláda vydržela celé čtyři roky. Nebudeme to mít jednoduché, máme silnou opozici,“ dodal Rakušan.

Spolu už jen SPOLU. Piráti a STAN jdou na tiskovce od sebe

Domácí

Ministři spolu zazlobili

Přiznal také, že ministři České republiky a Slovenska minulý týden na konferenci v Litvě trochu zlobili, když se bavili česky a slovensky, byť jednacím jazykem konference byla angličtina. „Je to jenom důkaz toho, že naše vztahy jsou opravdu blízké,“ řekl český ministr.

Česká republika bude v letošním druhém pololetí předsedat radě Evropské unie a Rakušan připomněl, že Slovensko má s předsednictvím relativně čerstvé zkušenosti.

„Požádal jsem pana ministra o konzultace v této záležitosti. Nabídli jsme našim slovenským partnerům, pokud by chtěli v rámci našeho předsednictví akcentovat některá svá témata, tak jsme připraveni je do té naší společné agendy přenášet,“ zdůraznil Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám