Hlavní obsah

Za hranou, vrchol nevkusu. Politiky pohoršila šibenice na demonstraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pohoršením reagují někteří politici na maketu šibenice, kterou si v úterý přinesli demonstranti na pražské Malostranské náměstí. Podle poslance TOP 09 Jana Jakoba jsou takové projevy za hranou a policie by se k nim měla stavět jinak než doposud. Šibenice při dřívějších protestech pro migrantům nebyly totiž ani přestupkem.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Protest s šibenicí před Sněmovnou

Článek

„Je to za hranou,“ uvedl Jakob. „Nejsem přesvědčen o výkladu policie, že je v tuhle chvíli správný. Viděl jsem nějaké fotky. To, že tam stojí šibenice a jsou tam zmiňována nějaká konkrétní jména, považuji za hranou,“ uvedl k úterním demonstracím.

Na Malostranském náměstí poblíž Sněmovny demonstrovali dopoledne podporovatelé inciativy Chcípl pes proti novele pandemického zákona. Šlo o stovky lidí. Přinesli si mimo jiné šibenici s oprátkou a nápisem „všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“. Později se přesunuli ke Strakově akademii, kde sídlí vláda.

Vlastizrádci skončí na šibenici, vyhrožují demonstranti před Sněmovnou

Domácí

Pozornost vzbudily makety šibenic i v roce 2015, kdy si je demonstranti přinesli na protesty proti migračním kvótám. Podle tehdejších informací Práva se nejednalo ani o přestupek.

Jakob uvedl, že vyzve ministra vnitra Víra Rakušana (STAN), aby se k tomu policie postavila jinak než doposud. „Ctím svobodu slova, ale tohle je daleko za tím, kam právo na demonstraci zachází,“ poznamenal.

Novinky se obrátily s dotazem na ministra Rakušana s žádostí o vyjádření k tématu. Zatím odpověď nedorazila.

Michálek: Je to vrchol nevkusu 

Pohoršeně na šibenice reagovali i další poslanci za vládní koalici. „Jestli jsou někde šibenice, tak je to vrchol nevkusu, který musí každý slušný člověk odsoudit,“ poznamenal k úterní demonstraci Pirát Jakub Michálek.

Podle lidovce Marka Výborného je potřeba hájit svobodu slova. „Ale v momentě, kdy ale zasahuje do svobody druhého, v tomto případě do zdraví, tak se stává sobectvím,“ prohlásil.

Pandemický zákon je útokem státní moci na svobodu, rozohnil se Klaus

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám