Hlavní obsah

Rakousko zavádí kontroly na hranicích

Novinky, ČTK, jem, miv
Vídeň
Aktualizováno

Rakousko od půlnoci z pátku na sobotu zavede kvůli sílící koronavirové pandemii kontroly na hranicích. Příští týden pak bude omezen počet hraničních přechodů. Ve čtvrtek o tom na Twitteru informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Další pravidla cestování podle něj zůstávají stejná, až na výjimky je povinná karanténa.

Foto: Profimedia.cz

Kolona na německo-rakouské hranici 19. ledna, kdy Rakousko zavedlo povinnou karanténu.

Článek

Rakousko od 19. prosince rozšířilo varování před cestováním na téměř všechny země. Po příjezdu z rizikových zemí musí lidé do desetidenní karantény.

Platí to také pro Čechy, kteří do té doby mohli do Rakouska cestovat s negativním testem na covid-19.

Koronavirové kontroly zablokovaly přechod do Rakouska

Koronavirus

Izolaci lze předčasně ukončit podstoupením PCR testu s negativním výsledkem. Tento test je přitom možné provést nejdříve pátý den po vstupu do Rakouska.

Lidé musí při cestě do Rakouska vyplnit formuláře, na hranicích ale dosud nebyly kontroly v tom smyslu, že by se kontrolovalo každé projíždějící auto. Policisté stáli spíš v přilehlých obcích a kontrolovali namátkově české řidiče. Dokonce například u místních obchodních center čekali na řidiče aut s českou značkou, zda lidé nevyjíždějí přes hranici na nákupy.

V bezmála devítimilionovém Rakousku se koronavirem nakazilo už 372 tisíc lidí. Během posledních čtyřiadvaceti hodin bylo ohlášeno 2 469 nových případů. Nemoci covid-19, kterou koronavirus vyvolává, v alpské republice podlehlo celkem 6 525 lidí, z toho 68 v uplynulém dni. Ve srovnání s Českem, kde nakažených přibývá přes 17 tisíc, je na tom tedy Rakousko lépe.

Reklama

Výběr článků

Načítám