Hlavní obsah

Rakousko odkupuje pozemky, na kterých stál koncentrační tábor Gusen

Vídeň

Rakouský stát od soukromých majitelů v Horních Rakousích kupuje pozemky, na kterých se v období nacismu nacházely hlavní části koncentračního tábora Gusen. Dnes to při připomínkové akci v 76. výročí osvobození největšího nacistického tábora na rakouském území oznámil ministr vnitra Karl Nehammer.

Foto: Profimedia.cz

Ve zbytku bývalého koncentračního tábora Gusen je dnes památník

Článek

Na místech, kde zemřely desetitisíce lidí, má vzniknout památník, který připomene jejich tragický osud. V současnosti je v místech bývalého koncentračního tábora obytná zástavba nebo firmy.

Nově stát získal někdejší „apelplac", vchod k systému štol, zařízení, v němž se drtil kámen a správcovské baráky pro příslušníky SS. Úřady se naopak zatím nedokázaly domluvit s majitelem budovy u vstupu do bývalého tábora, která nyní slouží k bydlení.

Dozorce z koncentračního tábora se vrátil do Německa. Soud je na něj krátký

Evropa

„V dobách, kdy hlasy svědků umlkají, musejí o nich hlasitěji vyprávět pamětní místa," řekl Nehammer.

Koncentrační tábor Gusen nacisté zřídili v květnu 1940 coby pobočné místo tábora Mauthausen, který 5. května 1945 osvobodila americká armáda. V Mauthausenu a jeho 49 pobočných táborech nacisté věznili a k otrocké práci zneužívali 200.000 lidí, asi polovina z nich zahynula. V Gusenu bylo na konci války okolo 20.000 vězňů, 35.000 jich tam za dobu jeho existence zemřelo.

Zatímco prostory bývalého koncentračního tábora v Mauthausenu převzal rakouský stát už v roce 1947, aby tam zřídil památník, Gusen upadl do značné míry v zapomnění. Kvůli tomu v prosinci 2019 přišel polský premiér Mateusz Morawiecki s nabídkou, že by prostory někdejšího koncentračního tábora odkoupilo Polsko. Nacisté do Gusenu poslali několik desítek tisíc Poláků, šlo o politické vězně nebo Židy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám