Hlavní obsah

Rakousko míří k povinnému očkování. Pokuty bude neplatičům strhávat z platu

V Rakousku začne v nejbližších dnech platit povinnost očkování proti koronaviru. Alpská republika se tak stane první zemí EU, která vakcinaci nařídila. Zákon ještě musí ve čtvrtek schválit Spolková rada a poté podepsat prezident, což je jen formalita.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Rakousko začne od soboty s postupným uvolňováním koronavirových restrikcí. Snímek je ze Salcburku.

Článek

Norma bude platit zatím do konce ledna 2024 a vztahuje se na Rakušany starší 18 let. Netýká se zahraničních turistů ani pendlerů.

Prověřovat vakcinaci bude moci i policie při silničních kontrolách

Pokuta se strhne z platu

Rakušané, kteří očkování nepodstoupí, musí počítat s finančním postihem od 600 do 3600 eur (14 640 až 87 840 Kč). V případě nezaplacení jim nehrozí vězení, finanční úřad jim ale částku nechá strhnout z příjmu, například v zaměstnání.

Úřady chtějí kontrolovat dodržování zákona tím, že budou každé tři měsíce porovnávat registr obyvatel se seznamem očkovaných.

Rakousko pouští neočkované zpět do restaurací a obchodů

Evropa

Uvádění zákona v praxi bude postupné. Vláda nejprve rozešle všem domácnostem informaci o povinné vakcinaci. Do poloviny března dá ještě čas všem, kteří nemají vakcinaci dokončenou nebo s ní váhají, resp. ji dosud odmítali.

Od 15. března naostro

Úderem 15. března začne vláda povinnost natvrdo vymáhat. Prověřovat vakcinaci budou moci i dopravní policisté při běžných silničních kontrolách. Kdo se na vyžádání neprokáže certifikátem, toho nahlásí správním orgánům.

Pro povinnost očkování platí některé výjimky. Netýká se např. těhotných žen nebo lidí, kteří se v posledních šesti měsících z covidu zotavili. Nevztahuje se ani na lidi, kteří se podrobili transplantaci, nebo pacienty se silně narušeným imunitním systémem.

O lyžování v zahraničí je zájem. Zvyšuje ho i očkování dětí podpůrnou dávkou

Cestování

Výše uvedené důvody bude nutné prokázat lékařským potvrzením.

Vakcinační povinnost budí v Rakousku značné kontroverze. Zákon prosadila vláda lidovců (ÖVP) kancléře Karla Nehammera a Zelených za podpory opozičních sociálních demokratů (SPÖ). Ostře proti se staví opoziční krajně pravicoví Svobodní (FPÖ).

Kritici povinného očkování a restrikcí každý víkend protestují ve Vídni i dalších městech. Argumentují tvrzením, že mezi nákazami už zcela převládla varianta omikron, která na rozdíl od předchozích mutací nepředstavuje vysokou zátěž pro nemocnice.

Turisté a pendleři jako dosud

Pro přijíždějící zahraniční turisty a jejich pobyt se zavedením očkovací povinnosti Rakušanů nic nemění, v platnosti zatím zůstávají dosavadní pravidla. Vláda sice o víkendu ohlásila uvolňování restrikcí, to však začne až v sobotu a bude postupné.

Rakousko ruší lockdown pro neočkované, už nedává smysl

Evropa

Pro příjezd do Rakouska je tak nadále nutné základní očkování (dvě dávky dvoudávkových vakcín nebo jedna dávka vakcíny Janssen, doba platnosti devět měsíců) plus posilovací dávka nebo základní očkování s předložením negativního PCR testu starého maximálně 72 hodin.

Test je možné nahradit potvrzením o prodělání nemoci v posledním půlroce. Je možné jej provést také až v Rakousku, avšak s podmínkou, že přijíždějící do oznámení výsledku setrvá v domácí karanténě. V takovém případě je nutná i elektronická registrace před cestou.

Kdo cestuje do Rakouska pouze s platným testem (tedy bez očkování či potvrzení o prodělání nemoci), musí do desetidenní karantény. Tu je možné v polovině ukončit negativním testem. I tady platí povinná registrace před cestou.

EU se zastala českých pracovníků v Rakousku

Evropa

Také pendleři prokazují bezinfekčnost jako dosud – buď dokladem o ukončeném základním očkování či o uzdravení, nebo negativním testem.

Děti do 12 let bez potvrzení

Žádné doklady o bezinfekčnosti nepředkládají při vstupu do Rakouska děti mladší 12 let. Děti od dvanácti do patnácti let se prokazují pouze PCR testem, což se ale nevztahuje na ty, které v posledním půlroce covid prodě­laly.

Povinnost prokazování bezinfekčnosti platí i v restauracích, ubytovacích zařízeních, v obchodech (s výjimkou prodejen se základními potřebami) nebo na sjezdovkách. Nutné je dokončené základní očkování či potvrzení o uzdravení z covidu-19, negativní test zatím nestačí (stačit má až od 19. února).

V Rakousku hledali uprchlý vysavač

Koktejl

Potvrzení o ukončeném základním očkování však v těchto případech platí pouze půl roku (na rozdíl od devíti měsíců v případě vstupu), u osob mladších 18 let sedm měsíců.

Certifikáty osob očkovaných i posilovací dávkou se v restauracích, hotelech nebo na sjezdovkách uznávají devět měsíců. Děti do 12 let ani v těchto případech nemusí předkládat žádná potvrzení.

Tranzit bez omezení
Bez dokladu bezinfekčnosti i registrace zůstává možnost pozemního i leteckého tranzitu. Cestující ale musí u pozemního tranzitu projet rakouským územím bez zastávky.
Zastavit se je možné jen na dobu nezbytně nutnou, například kvůli návštěvě WC.

Reklama

Výběr článků

Načítám