Hlavní obsah

Putin ve výročním projevu: Hlavní problém je malá porodnost

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin na úvod svého výročního projevu hovořil o demografických problémech Ruska a o nutnosti podpořit porodnost i rodiny. Nyní je porodnost na úrovni 1,5 dítěte na rodinu. V roce 2024 by měla stoupnout na 1,7. Hlavním úkolem je rozvoj země, řekl Putin, který stojí v čele Ruska od roku 2000.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vladimir Putin při výročním projevu.

Článek

Putin hovořil o nutnosti podpořit porodnost i rodiny a věnovat se stavbě jeslí, která vázne. Do konce roku by mělo přibýt 255 000 nových míst v jeslích.

Zmínil, že ještě větším problémem pro rodiny jsou nízké důchody, obzvlášť pro rodiny s více dětmi. Ekonomickou situaci rodin s více dětmi komplikuje i nemocnost dětí. Zmínil, že se nyní zvýšily příspěvky na děti a měly by stoupnout na 11 000 rublů za měsíc (zhruba 4000 Kč). Chce zvýšit podporu už při druhém dítěti. Všechny tyto podpory by se měly valorizovat.

Putin: Už nyní mají rodiny více než za SSSR

U druhého dítěte by měla být podpora 150 000 rublů (cca 55 tisíc korun) a u třetího dítěte by měla podpora při narození činit 450 000 rublů (cca 165 tisíc korun) a rodina by měla dostat půjčku s dvouprocentním úrokem. Celkem by měla dostat rodina se třemi dětmi milion rublů (cca 367 tisíc Kč), aby si mohla koupit byt. Zmínil, že už teď je podpora rodinám vyšší než za SSSR.

Opatření mají zabránit pocitu, že si rodina nemůže dovolit další dítě, protože by je neuživila. Proto by jídla na prvním stupni měla být zadarmo.

Rozvoj vzdělání 

Klíčové pro rozvoj země je podle něj vzdělání, proto se od září zvýší platy učitelů nejméně o 5000 rublů. Putin dále v projevu prosazoval bezplatné vyšší školství, zejména technické, a to včetně univerzitního, aby se mohla země rozvíjet.

Bude se také modernizovat zdravotnictví, budou se rekonstruovat, modernizovat i nově vybavovat polikliniky a nemocnice, na což by mělo jít 50 miliard rublů, přičemž 90 procent půjde z federálního rozpočtu. Zvýší se i odměňování pracovníků ve zdravotnictví, které bude jednotné v celé zemi. Už se nesmí stát, aby byli v některých oblastech odmítáni nemocní, protože nejsou peníze. Zvýšit by se měla i dostupnost léků.

Inflace těžce dolehla na občany

To vše je nákladné, uvedl Putin, ale zmínil, že se to musí provést s odpovědností k rozpočtu, i když rezervy jsou prý dostatečné. Inflace byla tříprocentní, tedy o procentní bod nižší, než bylo schváleno. Inflace už není jako před deseti lety dvojciferná, na což dopláceli všichni občané, připomněl Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám