Hlavní obsah

Putin válku na Ukrajině nevyhraje a nesmí diktovat podmínky příměří, řekl Scholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davos

Vladimir Putin válku na Ukrajině nevyhraje, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz (SPD) během svého vystoupení ve švýcarském Davosu. Invazi označil za neúspěch Ruska. O míru však začne Putin vyjednávat teprve, až si uvědomí, že nemůže prolomit ukrajinskou obranu, dodal kancléř.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Už minul všechny své strategické cíle," řekl Scholz. „Dobytí celé Ukrajiny Ruskem se dnes zdá vzdálenější, než tomu bylo na začátku války. Ukrajina více než kdy jindy zdůrazňuje svou evropskou budoucnost,“ řekl.

Kromě toho „brutalita ruské války“ semkla ukrajinský národ víc než kdykoliv dřív a přiměla dva státy, aby se přiblížily k NATO: „Se Švédskem a Finskem chtějí do Severoatlantické aliance vstoupit dva blízcí přátelé a partneři. Jste srdečně vítáni!“ řekl Scholz.

Věříme ve vítězství Ukrajiny, ne ve shnilý kompromis, shodli se Zeman s Cassisem

Domácí

Putin podle něj podcenil jednotu a sílu, s jakou na jeho agresi reagovala skupina sedmi nejvyspělejších ekonomik, tzv. G7, NATO a Evropská unie.

„Putin bude vážně jednat o míru pouze tehdy, pokud si uvědomí, že nemůže prolomit obranu Ukrajiny,“ řekl Scholz. Dodal, že je nepřípustné, aby ruský prezident nastavoval podmínky příměří. „Žádný diktovaný mír nebude. Ukrajina to nepřijme a my také ne,“ zdůraznil kancléř.

Putin se chce vrátit ke světovému řádu, v němž nejsilnější diktují, co je správné, řekl Scholz. „Je to pokus o návrat do doby, kdy válka byla běžným politickým prostředkem,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám