Hlavní obsah

Putin už nemůže vyslat vojáky na Ukrajinu

Moskva
Aktualizováno

Horní komora ruského parlamentu ve středu zrušila právo udělené na jaře prezidentu Vladimiru Putinovi k nasazení ozbrojených sil na Ukrajině k ochraně tamních Rusů. Zrušení této výsady navrhl přímo ruský prezident. Gesto má podle Kremlu přispět k uklidnění situace na Ukrajině.

Foto: Bernadett Szabo , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Pro zrušení Putinova práva se vyslovilo 153 zákonodárců, jeden byl proti, uvedla agentura Reuters. Výsledek hlasování se očekával, protože zrušení tohoto práva navrhl v úterý večer sám prezident.

Jak nicméně pro agenturu Reuters poznamenal nejmenovaný ruský zákonodárce, Rada federace je i nadále připravena právo hlavě státu opětovně udělit, jestliže to bude potřeba.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin přišel s návrhem sám

„V souvislosti se zahájením třístranných jednání o dané otázce (zastavení bojů na východě Ukrajiny) navrhla hlava státu Radě federace zrušit její usnesení z 1. března roku 2014 o nasazení ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny,” uvedl v úterý kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. [celá zpráva]

Formální žádostí zrušit dekret Rady federace Putin reaguje na jednání zástupců kyjevské vlády a východoukrajinských vzbouřenců, jež v pondělí vyústilo v dohodu o dočasném příměří platnou do pátečního rána. Zastavení palby je součástí mírového plánu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který kromě západních státníků osobně podpořil i Putin. Ruský prezident, jenž je na návštěvě Rakouska, se vyslovil pro prodloužení týdenního klidu zbraní.

Putin nicméně zdůraznil, že Moskva bude nadále bránit zájmy ruské menšiny na Ukrajině.

Putinův záměr vyvolal na Ukrajině příznivou reakci. Porošenko v úterý prohlásil, že jde o „první praktický krok” po nedávném Putinově prohlášení, že podporuje mírový plán urovnání ukrajinské krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám