Hlavní obsah

Ruští vojáci u ukrajinských hranic nejsou na cvičení, přiznal Kreml

– Moskva • Aktualizováno

Ruští vojáci byli u hranic s Ukrajinou rozmístěni kvůli nestabilní situaci, jež v sousední zemi panuje. Prohlásil to v sobotu mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Jak poznamenala agentura Reuters, předtím přitom Moskva tvrdila, že jsou ruští vojáci u hranic jen na běžném cvičení. U hranic je podle NATO asi 40 000 příslušníků ruských vojsk.

Foto: Staff, Reuters

Ruská armáda u ukrajinských hranic.

Článek

"Máme v oblasti u ukrajinských hranic své jednotky. Některé tam jsou trvale, jiné byly povolány jako posila kvůli tomu, co se děje na Ukrajině," uvedl Peskov pro televizní stanici Rossija 1. "Promiňte, ale Ukrajina je stát, ve kterém právě došlo k vojenskému převratu, takže každá země by přijala určitá preventivní opatření, aby zajistila svou bezpečnost," dodal.

Rusko je podle Putinova mluvčího suverénní stát, a proto může vojáky na svém území přesouvat bez jakýchkoli omezení. Obvinění, že ruská armáda zasahuje i přímo do dění na území Ukrajiny, Peskov odmítl. Tato tvrzení jsou podle něj "naprosto nepravdivá".

Ukrajina odhalila 40 agentů

Kyjev již několikrát Moskvu obvinil z toho, že na Ukrajině operují ruští vojáci. Naposledy to během své čtvrteční debaty s občany popřel ruský prezident Vladimir Putin.

"Existuje jen jediná osoba na světě, která věří tomu, že na východě Ukrajiny nejsou ruští vojáci. Jméno té osoby zní Vladimir Vladimirovič Putin," okomentoval následně jeho slova ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vojenské jednotky u hranic s UkrajinouVideo: Reuters

"Znovu vyprávěl tu pohádku o tom, že to nejsou jeho agenti, které tam poslal a kteří na Ukrajině vytvářejí teroristickou síť. My o tom ale máme nezvratné důkazy," dodal. Ukrajinská tajná služba (SBU) již dříve oznámila, že v zemi odhalila asi 40 ruských agentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám