Hlavní obsah

Putin byl terčem zpackaného atentátu, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin se stal před časem terčem atentátu. K pokusu došlo po ruské invazi na Ukrajinu, ale akce podniknutá Kavkazany se nepovedla. V rozhovoru pro deník Ukrajinska pravda to řekl Kyrylo Budanov, náčelník ukrajinské vojenské rozvědky. Celý rozhovor vyjde až v úterý. Budanovo tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Šlo o atentát (na Putina) po linii představitelů Kavkazu, a to ne tak dávno. Nedostalo se to na veřejnost. Byl to naprosto nepovedený pokus, ale skutečně se to odehrálo. Přibližně před dvěma měsíci,“ řekl Budanov v rozhovoru, jehož úryvek v pondělí zveřejnila Ukrajinska pravda.

„Ještě jednou říkám, že se to nepovedlo. Akce neměla žádnou publicitu. Ale stala se,“ dodal.

Nedávno Budanov řekl, že se šéf Kremlu dostal do slepé uličky, podle něho nemůže ani zastavit válku proti Ukrajině, ani ji vyhrát.

Putin prý přežil nejméně 13 atentátů

V ruských médiích se lze dočíst, že Putin přežil přinejmenším 13 pokusů o atentát. Hned první, podniknutý ještě v době, kdy zastával funkci hlavy státu jen z pověření odstupujícího prezidenta Borise Jelcina, měli podle někdejšího náčelníka Putinovy ochranky na svědomí čečenští separatisté. Ti si údajně najali dva odstřelovače, aby Putina odpravili během pohřbu petrohradského starosty Anatolije Sobčaka, v jehož službách Putin začínal svou kariéru.

Ale odstřelovače se povedlo zneškodnit ještě před pohřbem v únoru 2000. Poslední dva známé pokusy o atentát se podle médií odehrály v létě 2011, kdy byl Putin načas šéfem vlády. Neúspěšní atentátníci byli duševně nemocní a skončili v psychiatrických zařízeních, zatímco Putin se na jaře příštího roku vrátil do Kremlu a čela státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám