Hlavní obsah

Půl roku po válce v Karabachu Ázerbájdžán hrozí, že obsadí další arménské území

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Jerevan/Baku

I když Ázerbájdžán loni získal ve válce s Arménií větší část Náhorního Karabachu, nestačí mu a chce ještě více. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev tento týden uvedl, že ještě k tomu požaduje kontrolu nad zangezurským koridorem. Ten by spojil Ázerbájdžán s oddělenou oblastí Nachičevan.

Foto: Mapy.cz

Arménská oblast Zangezur – fialová je železniční trať, červená silnice, které mají propojit Nachičevan se zbytkem Ázerbájdžánu.

Článek

Přístup na území, které propojuje Ázerbájdžán s Nachičevanem, garantuje dohoda o příměří mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Z Alijevových slov ale plyne, že ho chce získat pod kontrolu. Navíc není zcela jasné, jak velkou část arménského území si nárokuje.

„Vytvoření zangezurského koridoru plně odpovídá našim národním, historickým a budoucím zájmům,“ uvedl v Alijev v televizi AzTV.

Musejí opustit naši zemi, nebo je vyženeme silou
prezident Ázerbájdžánu Ilham Alijev

„Zřídíme zangezurský koridor, ať to Arménie chce, nebo ne. Jestliže to Arménie chce, vyřeší se otázka snáze. Jestliže to nechce, rozhodneme silou. Jak? Přesně jako před a během války (o Náhorní Karabach), kdy jsem řekl, že musejí opustit naši zemi, nebo je vyženeme silou. A to se stalo. Stejný bude i osud zangezurského koridoru,“ řekl.

Muži v ázerbájdžánských uniformách na videích uřezali hlavy dvěma starým Arménům

Evropa

Prezidentovi však nejde jen o koridor na jihu Arménie při hranicích s Íránem, ale o širší oblast. Ázerbájdžán si nárokuje celý Zangezur, jak plyne i z Alijevova vyjádření: „Ázerbájdžánský lid se vrátí do okupovaného Zangezuru.“

Od války o Náhorní Karabach přitom uplynulo jen půl roku a Alijev klade další požadavky.

Zastavte vývoz zbraní do Turecka, vyzývá Amnesty International Petříčka

Ekonomika

Arménské ministerstvo zahraničí Alijevovo prohlášení odsoudilo: „Takováto vyjádření vážně podkopávají regionální mír a stabilitu. Ukazují falešnost aktuálních ázerbájdžánských prohlášení o míru.“

Arménský ombudsman Arman Tatojan dodal: „Zahrnuje to zastrašování celé arménské populace, což je zcela zakázané podle mezinárodního práva, a otevřeně to překrucuje historická fakta. Všechno je to na základě otevřeného překrucování historických fakt, kdy je Zangezur prezentován jako historické území Ázerbájdžánu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám