Hlavní obsah

Česko zrušilo embargo na vývoz zbraní do Turecka, které podporuje Ázerbájdžán v Náhorním Karabachu

Novinky, Bohumír Žídek

Česko loni na podzim zavedlo embargo na dovoz zbraní do Turecka v souvislosti se situací v Sýrii. Podle zjištění Novinek ho však na jaře zrušilo. Totožný postoj zaujala EU. Turecko přitom aktuálně otevřeně podporuje Ázerbájdžán v konfliktu o Náhorní Karabach. Například Kanada v reakci na použití zakázaných kazetových bomb Ázerbájdžánem při ostřelování karabašských měst povolení na vývoz zbraní do Turecka zastavila.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Český vývoz vojenského materiálu

Článek

Turecko deklarovalo bezvýhradnou podporu Ázerbájdžánu ve sporu o Náhorní Karabach.

Evropská unie (EU) loni na podzim schválila omezení dovozu zbraní do Turecka v reakci na tehdejší intervenci Turecka v severní Sýrii.

SPECIÁL: Karabach – Bitva o Černou zahradu

Speciály

V souladu s tím tehdy uvalilo embargo na dovoz zbraní do Turecka i Česko. „Hlavním důvodem bylo, že jsme chtěli chránit kurdské obyvatelstvo v Sýrii,” sdělila Novinkám Zuzana Štíchová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Embargo skončilo už na jaře

Podle aktuální mapy sankcí EU však aktuálně Brusel dovoz zbraní do Turecka nadále neomezuje. Tento postoj převzalo i Česko. „Poté, co se ukázalo, že ke střetům tureckých a kurdských sil nedochází, byly letos na jaře uvedené restrikce zrušeny,” dodala Štíchová.

Tweet kanadského ministra zahraničí, v němž oznamuje pozastavení povolení na vývoz zbraní do Turecka

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Marka Vošahlíka Česko v současnosti praktikuje cílené omezení vývozu vojenského materiálu, „u něhož existuje riziko použití v Sýrii”. „Každá žádost o vývoz do Turecka je posuzována mimo jiné i z tohoto hlediska,” dodal.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Kráter po ázerbájdžánském ostřelování Stěpanakertu, hlavního města Náhorního Karabachu

V letech 2014 až 2019 z Česka do Turecka putovaly zbraně a vojenský materiál v hodnotě zhruba 38,62 milionu eur (přes jednu miliardu korun). Více než polovina tohoto materiálu (17,52 miliardy eur) přitom do Turecka zamířila v roce 2019 před uvalením podzimního embarga.

Do Ázerbájdžánu české firmy ve stejném období vyvezly zbraně a materiál za 7,24 milionu eur (196,5 milionu korun).

„Česká republika by měla znovu zakázat vývoz zbraní do Turecka, kde hrozí jejich další prodej do Ázerbájdžánu a použití během konfliktu v Náhorním Karabachu,” řekla Novinkám Irena Hůlová z Amnesty International.

„Česká republika má k tomu dokonce zákonnou povinnost. Podle společného postoje EU k vývozu zbraní kritérium 1 musí státy EU odmítnout vývozní licence, pokud by schválení bylo v rozporu se zbrojními embargy OSN, EU nebo OBSE,” konstatovala. Od roku 1992 platí embargo OBSE na vývoz zbraní silám, které se účastní bojů o Náhorní Karabach. České úřady si ale jeho závaznost vykládají různě.

Z Náhorního Karabachu uprchla polovina obyvatel

Zahraniční

Embargo OBSE na dovoz zbraní stranám konfliktu

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v roce 1992 v reakci na konflikt v Náhorním Karabachu schválila embargo na dodávky zbraní a vojenského materiálu „silám, které se účastní bojů v oblasti Náhorního Karabachu” – Ázerbájdžánu a Arménii.

Podle ministerstva zahraničí Česko přes právní nezávaznost toto embargo dodržuje. Podle statistik i svého vyjádření si však ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) toto omezení vykládá po svém.

„Česko při posuzování žádostí o udělení licencí dlouhodobě zohledňuje rozhodnutí OBSE, které je nezávaznou výzvou členským státům, aby do dané oblasti Náhorního Karabachu z důvodu trvajícího konfliktu nevyvážely zbraně a munici,” uvedl Vošahlík z MPO na dotaz Novinek.

Na Náhorní Karabach dopadají zakázané kazetové bomby

Svět

Na podzim 2017 média upozornila, že se navzdory embargu do Ázerbájdžánu přes Izrael dostaly české houfnice DANA. Podobné nebo stejné houfnice ukazuje říjnové video ázerbájdžánské televize z ostřelování Náhorního Karabachu.

O sankcích se neuvažuje

Podle sdělení ministerstva zahraničních věcí Česko aktuálně neuvažuje ani o uvalení sankcí na Ázerbájdžán kvůli použití zakázané munice, stejně tak není na pořadu dne ani rozšíření aktuálních sankcí na Turecko.

„Případné kroky k rozšíření sankcí na Turecko by Česká republika koordinovala v rámci EU. Doposud však nepadl žádný návrh, který by se touto otázkou zabýval,” uvedla Štíchová.

Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 tisíc mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje území za okupované.
Boj se od té doby několikrát znovu rozhořel. Naposledy boje znovu vypukly na podzim 2020. Podle expertů Amnesty International Ázerbájdžán při ostřelování měst v Náhorním Karabachu použil zakázané kazetové bomby.
Kazetové bomby se skládají z kazety (kontejneru), který obsahuje menší druh munice, například drobné časované bombičky nebo miny. Ty jsou často načasovány tak, aby se aktivovaly až po delší době po bombardování a zranily tak velké množství lidí.
Odhaduje se, že pět až 20 procent kazetových bomb neexploduje a stává se hrozbou pro civilní obyvatelstvo, uvádí Amnesty International.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám