Hlavní obsah

První den plošného testování na Slovensku odhalil přes 2200 nakažených

Právo, Ivan Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)
Aktualizováno

Plošné testování na covid-19 v okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín na Oravě a v okrese Bardějov odhalilo v pátek 2225 infikovaných při 62 905 provedených testech. Pozdě večer to uvedl ministr obrany Jaroslav Naď.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plošné testování na SlovenskuVideo: AP

 
Článek

„Zájem o testování je zatím velký. Uvidíme, kolik lidí se nakonec testování zúčastní,“ dodal Naď, který dorazil přímo na Oravu.

Vláda pověřila vykonáním plošného testování armádu, která ve spolupráci se zdravotníky a místní samosprávou připravila 235 odběrových míst. Začátek testování provázely problémy, když na několika místech chyběly formuláře i zdravotnický personál.

Foto: Hasiči SR

Testování v obci Párnica

Náčelník generálního štábu slovenské armády Daniel Zmeko řekl, že určité zdržení způsobil fakt, že při testování vojáků a policistů, kteří se podílejí na celé akci se našlo osm procent lidí, kteří měli pozitivní test a nemohli se zapojit do testování.

Před odběrnými místy se tak dopoledne vytvářely fronty. „Čekal jsem asi hodinu, ale samotné testování šlo pak rychle,“ řekl Ján z Bardějova.

Testuje se antigenovými testy a výsledek je známý do 15 až 30 minut. Hlavní část plošného testování všech obyvatel Slovenska proběhne od 30. října do 1. listopadu a od 6. do 8. listopadu. Armáda ve spolupráci s místními samosprávami zřídí 5000 odběrových míst po celé zemi. Testování je bezplatné a dobrovolné. Určené je pro obyvatele od deset do 65 let.

Zákaz vycházení

Vládní kabinet schválil ve čtvrtek částečný zákaz vycházení pro celé území státu od soboty 24. října. „Mimo bydliště bude možné vycházet jen do nejbližších potravin, lékárny, k lékaři nebo venčit psa maximálně sto metrů od bydliště, postarat se o příbuzného nebo jít na pohřeb,” upřesnil předseda vlády Igor Matovič.

Na severu Slovenska začalo plošné testování na covid-19

Evropa

„Odměnou” za to, že se lidé v postižených oblastech nechají otestovat, bude povolení vycházet do zaměstnání, doprovodit dítě do školy nebo školky, jít na poštu, do banky, navštívit autoservis nebo čerpací stanici případně si udělat výlet do přírody, ale jen v rámci okresu. „Pokud chtějí mít lidé volnější pohyb, musí se prokázat PCR testem nebo antigenovým testem ne starším než ze dne 23. října,“ doplnil Matovič.

Odběrové místo v Bardějově

Od pondělí 26. října do 27. listopadu budou také uzavřeny školy, kromě jeslí, mateřských škol a prvního stupně základních škol. „Situace je vážná, nemáme ji pod kontrolou,“ přiznal ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Ve čtvrtek bylo potvrzených dalších 2581 infikovaných na covid-19 a zemřelo 19 lidí. Momentálně je na Slovensku hospitalizovaných 678 lidí s potvrzeným covid-19. Z toho je 15 lidí na JIP a na plicní ventilaci 47 lidí. Slovensko zaregistrovalo od začátku pandemie 37911 infikovaných a 134 lidí zemřelo.

Slovensko zavádí přísný zákaz vycházení. Někde se nesmí ani do práce a na poštu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám