Hlavní obsah

Průzkum: Matovič se udržel v čele, ale posiluje opoziční Směr

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vládní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) premiéra Igora Matoviče by v dubnu 2020 získalo 24,4 procenta hlasů. V únorových volbách zvítězil Matovič se ziskem 25,02 procenta.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Parlamentní volby se na Slovensku uskutečnily 29. února a televize Markíza tuto neděli zveřejnila první povolební průzkum veřejného mínění agentury Focus.

Podle průzkumu, který se uskutečnil od 15. do 17. dubna, posiluje opoziční strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica a získala by 21,8 procenta hlasů. Ve volbách dalo straně Směr hlas 18,3 procenta Slováků.

Slovenské volby: Vítězem Matovič, Fico v opozici, koalici PS/Spolu chyběly setiny

Evropa

Z vládních stran si polepšilo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára, kterému by dalo hlas 11,5 procenta respondentů. Od voleb si tak hnutí polepšilo o tři procenta.

Jen mírně posílila další vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. SaS by v dubnu volilo 6,8 procenta Slováků, když ve volbách získala 6,22 procenta hlasů.

Kiska mimo parlamentu

Naopak nejmenší vládní strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky by se podle průzkumu vůbec nedostala do parlamentu, když by získala jen 3,2 procenta hlasů. Ve volbách získala strana 5,77 procenta hlasů. Kiska se z politiky postupně stáhl. Formálně však zůstal v čele strany.

Zisk 1,2 procenta hlasů zaznamenal od posledních voleb Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Koalice Progresivní Slovensko/Spolu, která se v únoru těsně nedostala do parlamentu by v dubnu získala 7,6 procenta hlasů. Jako koalice potřebovala ve volbách překročit sedmiprocentní hranici a získala 6,96 procenta hlasů.

Reklama

Související články

Matovič si stále neodvykl pálit od boku

Vypnutí Slovenska, zákaz vycházení na velikonoční svátky, výpadovky z měst hlídané policií a armádou. I tak vyhlížejí návrhy slovenského premiéra Igora...

Výběr článků

Načítám