Hlavní obsah

Proti bývalým dozorcům z koncentráků je ještě vedeno 23 řízení

Proti bývalým dozorcům z nacistických koncentračních táborů vedou německá státní zastupitelství ještě 23 řízení. Uvedl to v deníku Die Welt zástupce ředitele centrály pro vyhledávání osob podezřelých ze zločinů nacismu v německém Ludwigsburgu Thomas Will.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Přeživší z Osvětimi

Článek

Podle Willa je otevřených 12 řízení spjatých s působením dozorců v Sachsenhausenu, šest v Buchenwaldu, po dvou ve Stutthofu a Mauthausenu a jedno se týká Ravensbrücku.

Ve čtvrtek má u zemského soudu v Hamburku začít proces s bývalým příslušníkem SS Brunem D. Třiadevadesátiletý muž je obžalovaný z nápomoci k vraždám 5230 lidí, zejména Židů, v koncentračním táboře Stutthof na severu nynějšího Polska.

„Chceme ještě vyšetřovat, pokud možno co nejvíce pachatelů,“ řekl Will. Naléhavě nutné je podle něj stíhání za vraždy. Věková hranice pro vyšetřování podezřelých přitom neexistuje. „Pokud dnes dostaneme konkrétní indicii na stále ještě žijícího člověka staršího 100 let, povedeme předběžná vyšetřování i proti němu,“ řekl zástupce šéfa centrály pro objasňování nacistických zločinů.

Severoněmecký rozhlas NDR minulý měsíc informoval, že ještě běží 29 řízení proti osobám podezřelým ze spáchání nacistických zločinů. Jde přitom o bývalé dozorce z koncentračních táborů, ale také o činy související s masakrem jednotek SS ve Francii nebo o někdejší příslušníky Bezpečnostní policie (SiPo) a Bezpečnostní služby (SD) na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám