Hlavní obsah

Přísné Slovensko. Bez negativního testu se ode dneška nesmí ani do práce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku skončilo další celoplošné testování antigenními testy a od středy obyvatelé země nemohou jít ani do práce bez potvrzení o negativním testu. Premiér Igor Matovič oznámil, že plošného testování se zúčastnilo přes 2,6 milionu lidí, pozitivní výsledek mělo 30 556 lidí a pozitivita dosáhla 1,18 procenta.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Plošné testování na koronavirus na Slovensku

Článek

Podle výsledků plošného testování antigenními testy je nejlepší situace v okresech Veľký Krtíš na jihu středního Slovenska, Tvrdošín na severu země a Svidník na severovýchodě Slovenska. Naopak nejhorší situace je v okresech Topoľčany, Levice a Hlohovec na západě země.

„Na testování jsem vůbec nechtěl jít, ale od středy bych se bez negativního testu nedostal do práce, tak jsem se testování musel zúčastnit,“ řekl v sobotu Novinkám Igor z bratislavské čtvrti Karlova Ves.

Slovenský Lidl zachvátilo kvůli respirátorům v akci šílenství

Evropa

Testování se nemuseli zúčastnit děti do 15 let a důchodci nad 65 let. Ostatní se ode dneška nedostanou bez negativního testu ani do práce, do přírody, do banky nebo do servisu. Bez testu je dovoleno jít pouze do nejbližších potravin, lékárny, drogérie, navštívit lékaře, postarat se blízkou osobu, která je na to odkázaná, venčit psa do vzdálenosti jednoho kilometru od bydliště, jít na antigenní nebo PCR test, jít k soudu, na pohřeb, svatbu nebo křest.

Negativní test je nutný
při cestě do práce, na pracovní pohovor, do banky nebo pojišťovny, na poštu, do čistírny oděvů, opravy obuvi, trafiky, optiky, knihovny, servisů kol, autoservisů, do zásilkoven e-shopů, pobyt v přírodě včetně individuálního sportu v rámci okresu.
Negativní test není nutný
Při nákupu nezbytných životních potřeb v nejbližším obchodě, při cestě do lékárny, na testování na covid-19, na pohřeb, uzavření manželství, křest a soudní přelíčení, při péči o blízkou osobu, která je na to odkázaná, venčit psa maximálně 1 km od místa bydliště.

Od 8. února chce slovenská vláda spustit tzv. covid automat, který bude určovat, jaká protipandemická opatření budou platit v jednotlivých okresech. Zatím bude policie ve zvýšené míře kontrolovat pohyb osob. „Volný pohyb umožní negativní antigenní nebo PCR test, ale také doklad, který potvrzuje, že občan koronavir překonal,“ uvedlo slovenské ministerstvo vnitra.

Na Slovensku za uplynulý den zaznamenali 2775 nových případů nákazy koronavirem a 101 úmrtí. V nemocnicích leží 3286 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 256 na JIP a 310 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 241 392 lidí. Od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 4361 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám