Hlavní obsah

Primátor Budapešti chce snížit rychlost v centru města na 30 km/h

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Značnou diskusi vyvolal v Maďarsku návrh primátora Budapešti Gergelye Karácsonye na snížení rychlosti ve městě na rušných místech až na 30 kilometrů v hodině. „V hustě obývaných částech města bychom chtěli snížením rychlosti na 30 km/h vytvořit jakési území dopravního klidu,“ řekl Karácsony deníku Blikk.

Foto: Blikk.hu, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třicítka by podle primátora vztahovala na ulice, kde se pohybuje velké množství lidí, případně rodin s dětmi a podobně. „Vztahovalo by se to na menší vedlejší ulice, aby to zde nemohl nikdo přehánět s rychlostí. V ostatních částech města by zůstala v platnosti padesátka,“ konstatoval Karácsony.

Padesátka by však podle návrhu byla zavedena i na širších komunikacích mimo centra, kde je v současnosti povolená rychlost 70 km/h. Primátor připustil, že snížení rychlosti je pro něho citlivé téma, protože jeho otec přišel o život při dopravní nehodě.

Radní za vládní stranu FIDESZ vyzvali primátora, aby si udělal průzkum o této otázce mezi obyvateli města. „Primátor by měl rovněž konzultovat svůj návrh s odborníky na dopravu,“ upozornil radní za FIDESZ Zsolt Láng. Primátor přislíbil, že návrh bude konzultovat se starosty jednotlivých městských částí a také s obyvateli maďarského hlavního města.

Občané jsou proti

Podle průzkumu deníku Blikk 38 % obyvatel Budapešti označilo primátorův návrh na snížení rychlosti za špatný a 26 % za směšný. Jen 14 % obyvatel ho považuje za dobrý, dalších 14 % označilo za přehnané především snížení rychlosti na 30 km/h a osm procent obyvatel se domnívá, že povolená rychlost by se ve městě měla zvýšit.

Reklama

Výběr článků

Načítám