Hlavní obsah

Prezidentka Čaputová vyzvala Slováky k soudržnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Předpokladem zvládnutí jakékoli krize, i té pandemické, je soudržnost společnosti. Uvedla to ve svém novoročním projevu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Foto: Zuzana Čaputová/Facebook

Zuzana Čaputová

Článek

Současné náročné období podle hlavy státu vyžaduje zdravý rozum, disciplínu a ohleduplnost. „Máme za sebou těžký rok, ale také rok, v němž jsme se v nových podmínkách už trochu naučili žít a přizpůsobit se změnám,“ řekla Čaputová.

Prezidentka vyzvedla lidi, kteří v pandemii dokázali překonat sami sebe, vyrovnat se s kritickými okolnostmi, nabídnout mimořádné nasazení, nebo dokonce obětovat své zdraví i životy při záchraně jiných.

„Chtěla bych se poděkovat všem, kteří jste neztratili lidskost, kteří jste projevovali solidaritu a kteří jste neztratili naději, že má smysl pokusit se opětovně sjednotit naše Slovensko,“ zdůraznila.

Čaputová požádala Slováky, aby se řídili svým srdcem a svědomím. „Nedejme se vyprovokovat projevy nenávisti. Vraťme se k ověřeným pravdám. Například nečiňme jiným to, co nechceme, aby jiní dělali nám,“ uvedla prezidentka. „Na prahu nového roku 2022 vám ze srdce přeji, abychom neztratili víru v lidskost a dobrosrdečnost,“ dodala Čaputová.

Heger: my nekrademe

Premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) na sociální síti uvedl, že Slovensko potřebuje víc nadhledu, méně emocí a zkreslených informací. Zároveň připustil, že časy jsou bezprecedentní a psychicky náročné.

„Mám daleko do toho, abych tvrdil, že jsme ideální vládou. Jenže s úplnou vážností říkám, že jsme nejlepší vládou z politických sil, které jsou dnes na scéně. My nekrademe, nehádáme se o kořist. My pracujeme pro lidi,“ uvedl Heger.

Reklama

Výběr článků

Načítám