Hlavní obsah

Premiérky: Švédsko a Finsko se ještě nerozhodly ohledně přihlášky do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Finsko a Švédsko se ještě nerozhodly, zda podají žádost o členství v Severoatlantické alianci, rozhodnutí chtějí ale přijmout co nejrychleji. Uvedly to premiérky obou zemí Sanna Marinová a Magdalena Andersonová, které ve středu jednaly ve Stockholmu o bezpečnostní situaci v regionu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská premiérka Magdalena Anderssonová (vlevo) a finská předsedkyně vlády Sanna Marinová

Článek

„Na podání žádosti o vstup do NATO jsou různé názory a my je musíme velmi pečlivě analyzovat,“ řekla předsedkyně finské vlády a dodala: „Domnívám se ale, že náš proces bude poměrně rychlý, v řádu týdnů, nikoli měsíců.“

Podle Anderssonové musí být švédské „přehodnocení bezpečnostní situace důkladné, ale rychlé“. Zároveň však není podle ní možné rozhodnutí uspěchat. Výsledky hodnocení se čekají koncem května, sdělila.

Britský deník The Times s odvoláním na americké zdroje v pondělí napsal, že obě severské země se pod vlivem ruské agrese proti Ukrajině chystají již v létě vstoupit do NATO. Deník tvrdil, že finská přihláška do NATO se čeká v červnu, Švédsko by mělo následovat.

Další rozšiřování NATO nepřispěje k bezpečnosti v Evropě, varoval Peskov

Evropa

Pokud by se tyto plány uskutečnily, Finsko by bylo z členů NATO zemí s nejdelší společnou hranicí s Ruskem o délce 1340 kilometrů, poznamenala stanice BBC. Dodala, že jak Finsko, tak Švédsko také mají dlouhé pobřeží a mnoho ostrovů v Baltském moři.

Švédsko více než 200 let nebylo součástí žádné vojenské aliance a Finsko po celou studenou válku přísně dodržovalo neutralitu přátelskou vůči Sovětskému svazu. Pod vlivem ruské agrese se veřejné mínění v obou zemích prudce přiklonilo ke vstupu do NATO, dodala BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám