Hlavní obsah

Pozdě, ale přece, píše slovenský tisk k obvinění Jakeše a Štrougala

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Obvinění československých komunistických politiků v České republice nevyvolalo na Slovensku masivnější reakce a tamní tisk se tomuto tématu věnoval jen okrajově. Nejčtenější deník Nový čas hned v první větě svého článku lakonicky konstatuje: Pozdě, ale přece!

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Miloš Jakeš je pravidelným účastníkem akcí KSČM

Článek

Ze zneužívání pravomoci v souvislosti se střelbou do lidí na československých hranicích byli v ČR obviněni Miloš Jakeš (97), Lubomír Štrougal (95) a Vratislav Vajnar (89). Nový čas připomněl, že v letech 1948 až 1989 zahynulo při pokusu o překročení železné opony 280 osob, z toho 49 na slovenském úseku hranice. „Předseda KSČM Vojtěch Filip označil obvinění komunistických politiků za náhradní téma pravice, která nemá čím oslovit voliče,“ uvedl Nový čas.

Deník Pravda ve svém komentáři konstatuje, že při čtení zprávy o obvinění tří komunistických politiků cítí člověk určité zadostiučinění. „Na každého jednou dojde, říká se. Vzhledem k tomu, že vrcholní představitelé komunistické strany i samotní příslušníci pohraniční stráže, kteří střežili železnou oponu, dosud unikali trestu, je to významný precedens,“ konstatuje list.

Smutná vizitka fungování justice

Pravda v této souvislosti připomíná slova Simona Wiesenthala: jde o spravedlnost, nikoliv o mstu. „Na druhé straně není možné se zbavit dojmu, že to trvalo příliš dlouho. To, co například v Německu stihli za necelé tři roky od pádu berlínské zdi – bývalého šéfa SED Ericha Honeckera postavili před soud 19. října 1992 –, v našich končinách trvá desetinásobně déle. To je smutná vizitka fungování justice v bývalém Československu. Na druhé straně radši později než nikdy,“ dodává Pravda.

Policie obvinila Jakeše, Štrougala a Vajnara kvůli střílení na hranicích

Domácí

Deník připomíná, že v roce 1976 vstoupil v platnost mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který zaručoval každému právo svobodně opustit jakoukoli zemi včetně své vlasti. „Trestní oznámení se proto vztahuje právě k tomuto datu. Kriminalisté tvrdí, že pro nečinnost tří funkcionářů bylo od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno nebo roztrháno psy devět lidí, kteří se snažili překročit československé hranice, a nejméně dalších sedm bylo zraněno,“ uvedla Pravda.

Deník Sme poznamenal, že trojice komunistických pohlavárů nezabránila používání ostré munice na hranicích proti lidem, kteří se snažili uprchnout z Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám