Hlavní obsah

Pos..ná armáda v zemi, kde je všechno na hov.., kritizuje Rusko tamní miliardář

Moskva

Opilí generálové, pos..ná armáda, v zemi, kde je všechno na hov... Ruský miliardář Oleg Tiňkov, zakladatel Tinkoff Bank, v hodnocení současné situace v Rusku nešel pro peprné slovo daleko. Bankéř je jedním z mála příslušníků ruské podnikatelské elity, kteří se odvážili jít proti proudu prezidenta Vladimira Putina, píše ruskojazyčná BBC. Není jasné, zda nyní pobývá v Rusku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský miliardář Oleg Tiňkov

Článek

„Umírají nevinní lidé a vojáci,“ napsal Tiňkov. „Generálové, kteří se probudili s kocovinou, si uvědomili, že mají pos..nou armádu. Představitelé Kremlu jsou šokováni, že nejen oni, ale ani jejich děti nepojedou v létě do Středomoří, podnikatelé se snaží zachránit zbytek majetku,“ napsal Tiňkov na svém Instagramu. Tvrdí, že nezná jediného člověka, který by z války měl prospěch.

Nová fáze války: Ukrajinci mají vojáky, chybí jim technika. U Rusů je to naopak

Evropa

Podle Tiňkova je Rusko utápěno v nepotismu a servilitě. „A kde bude armáda dobrá, když všechno ostatní v zemi bude na hov..,“ napsal. Podle jeho názoru je 90 procent obyvatel země proti válce a pouze pitomci na její podporu kreslí písmeno Z.

Současně vyzval „kolektivní Západ“, aby poskytl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi „jasné východisko ze situace“, které umožní politikovi „zachránit si tvář“ a zastavit masakr. „Buďte prosím racionálnější a lidštější,“ napsal bankéř na svůj Instagram.

Ať si Ukrajina vybere, jaké zbraně jí máme vyrobit, zaplatíme to, slíbil Scholz

Evropa

Tiňkov patří k nejbohatším Rusům. Časopis Forbes v roce 2021 odhadl jeho majetek na 4,7 miliardy dolarů. Podnikatel už 28. února vystupoval proti válce.

„Nyní na Ukrajině umírají každý den nevinní lidé. To je nemyslitelné a nepřijatelné! Státy by měly utrácet peníze na léčbu lidí, na výzkum boje proti rakovině, a ne na válku. Jsme proti této válce!“ napsal tehdy.

Na konci března se ocitl na sankčním seznamu Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám