Hlavní obsah

Polský prezident Duda chce zakázat výuku o LGBT ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský prezident Andrzej Duda ve středu vyzýval k zákazu výuky o sexuálních menšinách. Hnutí leseb, gayů, bisexuálů a transgender lidí (LGBT) označil za invazivní zahraniční ideologii, která podkopává tradiční hodnoty katolického národa. Dodal, že manželství může být jedině svazkem muže a ženy. Snaží se tak získat podporu konzervativních voličů před volbou hlavy státu na konci června, protože mu klesá podpora a má už náskok pouhých 2,2 procentního bodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Duda v průzkumech vede před varšavským primátorem Rafalem Trzaskowským z proevropské opoziční Občanské platformy, jeho náskok se však snižuje s tím, jak polská ekonomika začíná pociťovat dopady krize způsobené pandemií covidu-19.

Duda by si přál, aby v Polsku platil „zákaz propagace ideologie LGBT ve veřejných institucích”, uvedla  agentura Reuters. „Za sexuální výchovu svých dětí jsou zodpovědní rodiče. Není možné, aby se jakákoli instituce vměšovala do způsobu, jakým rodiče vychovávají sví děti,” řekl Duda, když ve středu podepisoval takzvanou Chartu pro rodiny, což je jeho sociální a rodinný program.

Polka propustila zaměstnance za homofobní výroky. Teď jí hrozí dva roky vězení

Evropa

Dodal, že neumožní homosexuálním párům uzavírat sňatky a adoptovat děti. „To je zahraniční ideologie,” řekl Duda a u jistil že „neexistuje manželství v jiné podobě, než je svazek ženy a muže, to je jediná ústavně přípustná forma”.

Obrana manželství v jeho tradiční podobě má obrovský význam „pro stabilitu a budování dobře fungujícího, silného státu,” řekl také Duda, který je blízkým spojencem vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Její politici zastávají názor, že hnutí za práva sexuálních menšin je hrozbou pro polský národ a jeho identitu.

Opoziční kandidát je vstřícnější

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski z proevropské Občanské platformy, Dudův hlavní rival ve volbách naplánovaných na 28. června, řekl, že pokud ho lidé zvolí, chtěl by především společnost spojovat a ne dělit, protože v tom spatřuje úkol prezidenta.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Rafal Trzaskowski

„Chtěl bych být prezidentem všech rodin, nejen těch pisovských, ale také všech lidí žijících bez partnera, seniorů, opuštěných lidí,” řekl Trzaskowski, který je kritizován ze strany katolických konzervativců, protože loni v březnu Varšava pod jeho vedením přijala takzvanou Chartu LGBT, jejímž cílem bylo usnadnit život lidem s menšinovou sexuální orientací. Zavedl také ve školách sexuální výchovu podle standardů Světové zdravotnické organizace (WHO), která zmiňuje i problematiku LGBT. Sám by umožnil registrované partnerství osob stejného pohlaví, ale nemohly by adoptovat děti.

Polsko od soboty otevře hranice lidem z EU

Koronavirus

Agentura Reuters připomíná, že pro vládnoucí PiS je nesmírně důležité, aby Duda post obhájil a strana, která je od moci od roku 2015, mohla dále prosazovat svůj konzervativní program. Prezident podepisuje zákony schválené Sejmem.

V posledních letech PiS ovládla klíčové instituce v zemi a zejména v justici zavedla kontroverzní reformy, které ostře kritizuje Evropská komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám