Hlavní obsah

Polka propustila zaměstnance za homofobní výroky. Teď jí hrozí dva roky vězení

Varšava

Prokuratura ve Varšavě ve středu obžalovala vedoucí personálního oddělení ve švédské nábytkářské firmě Ikea, která loni propustila pracovníka kvůli jeho výrokům na adresu homosexuálů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Propuštěný zaměstnanec citoval z bible. Šlo o pasáže o tom, že homosexuálové si zasluhují smrt. Podle prokuratury personalistka porušila právo na svobodu vyznání dotyčného muže, informovala polská média. Hrozí jí za to až dva roky vězení.

Nechtěl propagovat homosexualitu

Pracovník Tomasz K. z krakovské pobočky se nechtěl podílet na akci, kterou Ikea chtěla dát najevo solidaritu s lidmi s menšinovou sexuální orientací. To, že se toho nechce účastnit, odůvodňoval svojí vírou.

Buttigieg zkritizoval moderátora, podle něhož nejsou Američani připraveni na homosexuálního prezidenta

Amerika

Vzal si proto dovolenou a na vnitropodnikovém fóru dal najevo, že je proti „schvalování homosexuality, její propagaci i propagaci jiných deviací". Odvolával se při tom na text bible, podle které "kdyby muž spal s mužem jako s ženou, oba se dopustili ohavnosti; musejí zemřít, jejich krev padni na ně".

Neodvolal

Nadřízení Tomasze K. žádali, aby své výroky odvolal, což odmítl udělat a byl propuštěn. Jeho zaměstnavatel došel k závěru, že porušil zásady mezilidského soužití a že jeho výroky diskriminují část zaměstnanců firmy.

Nicméně podle prokuratury jeho poznámky a citace na firemním fóru nebyly útokem na někoho z pracovníků, ale reakcí na chování firmy. Postup personálního oddělení ve společnosti Ikea loni v létě prověřovala krakovská inspekce práce a nenašla nic, co by odporovalo polským zákonům.

Píseň v hitparádě skončila, nelíbila se Kaczyňského straně

Zahraniční

Naprosto skandální, zuřil ministr

Propuštění Tomasze K. pobouřilo polské konzervativce. Ministr spravedlnosti a generální prokurátor v jedné osobě Zbigniew Ziobro tento krok švédské firmy označil za „naprosto skandální" a „nepřijatelný" a oznámil, že nařídí prokuratuře, aby zahájila vyšetřování případu, připomíná portál Notes from Poland.

Polská vládnoucí strana, národně-konzervativní Právo a spravedlnost, se dlouhodobě staví do role obránce tradičních křesťanských hodnot. Jaroslaw Kaczyński, její předseda a nejmocnější politik v Polsku, hnutí za práva sexuálních menšin opakovaně označil za hrozbu pro polský národ.

Reklama

Výběr článků

Načítám