Hlavní obsah

Policie znovu otevře případ Kampuschové, únosců mohlo být víc

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Případ únosu Nataschi Kampuschové bude znovu otevřen. V pátek o tom informoval deník Die Presse s odvoláním na rakouské ministerstvo spravedlnosti. Vyšetřování by mělo především zodpovědět otázku, zda únosce neměl spolupachatele.

Foto: Reuters

Dvacetiletá Rakušanka Natascha Kampuschová ve svém novém pořadu zpovídala Nikiho Laudu.

Článek

Podle zprávy zvláštní komise případ nebyl dostatečně prošetřen, kladení otázek Kampuschové totiž podle komise v průběhu výslechů nadměrně ovlivňovali pracovníci organizace pro ochranu obětí.

"Ochrana obětí však znamená také to, že se minimalizuje riziko pro další potenciální oběti,“ uvádí zpráva komise. To je obzvlášť závažné v případě, "kdy existují důvody předpokládat, že do činu byl zapleten další pachatel“. Ministerstvo vnitra nyní sestaví novou vyšetřovací komisi. Vyšetřování má začít koncem příštího týdne.

Svědkyně viděla dva únosce 

Komise se opírá o svědectví tehdy dvanáctileté školačky. Ta v roce 1998 viděla, jak Nataschu unášejí dva muži. Jedním z možných kompliců je dnes čtyřiačtyřicetiletý Priklopilův přítel a obchodní partner. Ten se od činu distancoval, teď však jeho roli vyšetřovatelé znovu přezkoumají.

Domnělý únosce Wolfgang Priklopil již do případu světlo nevnese, spáchal sebevraždu bezprostředně po útěku Kampuschové 23. srpna 2006.

Policie na pranýři za chyby při vyšetřování 

Únosu Kampuschové vyvolal velkou kritiku práce policie. Krátce po jejím útěku vyšlo najevo, že policisté od roku 1999 opakovaně byli v domě, kde ji Priklopil držel. Nikdy si ale ničeho podezřelého nevšimli. Další chyby se policisté dopustili například tím, že Kampuschové vydali předměty ze sklepního vězení. Ty přitom mohly po důkladné analýze pomoci objasnění případu a posloužit jako důkazy proti případnému dalšímu pachateli.

Natascha Kampuschová byla unesena v 2.března 1998 cestou do školy. Únosce Wolfgang Priklopil ji přes osm let věznil ve svém domě v rakouském Strasshofu. Koncem srpna 2006 se Kampuschové podařilo uprchnout, Priklopil o několik hodin později spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Natascha Kampuschová se vrací do školy

Natascha Kampuschová, osmnáctiletá Rakušanka, kterou únosce věznil osm a půl roku ve sklepě, se vrací do školy. Rozhodla se totiž doplnit základní školní...

Výběr článků

Načítám