Hlavní obsah

Polákům se u uprchlíků znamenitě osvědčil číselný kód

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 24. února přišlo do Polska 2,3 milionu uprchlíků z Ukrajiny, z nichž kolem dvou milionů zatím zůstalo na polském území. Bez mimořádného nasazení dobrovolníků, místních úřadů, humanitárních a odborných organizací i státních orgánů ve všech 16 vojvodstvích by nebylo možné zvládnout nápor uprchlíků.

Foto: ČTK

Ukrajinští uprchlíci na vlakovém nádraží v polské Varšavě.

Článek

Přes dílčí problémy, ale i krizové situace polská vláda zatím výjimečný stav ani stav ohrožení nevyhlásila, neboť denní příliv uprchlíků klesl z rekordních 160 tisíc na zhruba 30 tisíc.

Vláda a parlament přijaly ve zrychleném řízení balíček opatření, která „by měla být alespoň částečnou náhradou za normální život lidí prchajících před válkou“, ­řekl polský premiér Mateusz Morawiwecki v Sejmu.

Práce i lékařská péče

Zahrnuje například zákon o legalizaci a zjednodušeném pobytu. Ukrajinští uprchlíci po registraci v elektronickém registru obdrží jedenáctimístný číselný kód (PESEL), který umožňuje jejich snadnou identifikaci.

Strčte hlavu za hranice a vlítneme i na vás, hrozí Moskva Polsku

Válka na Ukrajině

Jeho držitelé mají nárok na legální pobyt po dobu 18 měsíců s možností prodloužení o dalších 18 měsíců. Na jeho základě mohou pracovat bez pracovního povolení, umožňuje bezplatnou lékařskou péči a také nárok na měsíční příspěvek 300 zlotých (1500 Kč) po dobu dvou měsíců.

Registrace PESEL začala 16. března ve městech a obcích, kde se uprchlíci nacházejí, a denně přibývá asi 70 tisíc majitelů. Například ve Varšavě, kde je největší počet běženců – asi čtvrt milionu – se registrace odehrává na fotbalovém stadionu.

Vláda schválila i 8 miliard zlotých (40 mld. Kč) nejen na pomoc uprchlíkům, ale i samosprávám a humanitárním organizacím na pokrytí nákladů spojených s péčí o Ukrajince.

Reklama

Výběr článků

Načítám