Hlavní obsah

Poláci konečně vidí světlo na konci tunelu

– Varšava
Právo, PM, jem

Epidemiologická situace v Polsku se začíná konečně zlepšovat. Zatímco před měsícem denní přírůstek nakažených dosahoval 35 tisíc a počet obětí šplhal k tisícovce, v pátek přibylo už „jen“ 6 796 nakažených a 429 obětí. Reálná čísla však budou vyšší, protože Poláci v poměru k počtu obyvatel testují čtyřikrát méně než Češi a nejméně z celé Evropské unie.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Personál pečující o nakaženého koronavirem v nemocnici v Krakově.

Článek

„Zlepšení je evidentní,“ informoval nicméně v pátek náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska s tím, že se u našich severních sousedů zlepšují i další klíčové ukazatele.

Počet hospitalizovaných s covidem je ve 40milionovém Polsku v současnosti 20 638 lidí, umělou plicní ventilaci potřebuje 2831 z nich. To je v obou případech asi o třetinu méně než před měsícem. „Kromě oteplení je třeba hledat příčinu zlepšení za zpřísněním opatření, která většina obyvatel respektovala. Musíme však ještě několik týdnů vydržet, abychom udrželi příznivý vývoj, který v současnosti nastal,“ řekl Kraska v polském Rádiu 24.

Koronavirus v Polsku zabíjí stovky lidí denně

Koronavirus

Vláda už chystá rozvolnění

Zatímco náměstek polského ministra zdravotnictví mluví o tom, že je třeba ještě pár týdnů vydržet, vláda chystá rozvolnění. „Už od úterý 4. května budou v Polsku otevřená nákupní střediska a do škol se vrátí žáci prvních až třetích tříd. S omezeným počtem návštěvníků se otevřou galerie, muzea a některé obchody. Hotely budou moci být od 8. května obsazené z poloviny. Zahrádky restaurací, barů a kaváren otevřou 15. května,“ informovalo polské ministerstvo zdravotnictví.

V Polsku zahájili očkování drive-in

Koronavirus

Od 29. května by se pak měli do škol vrátit všichni žáci a studenti. Ve stejný den by se měly otevřít i vnitřní prostory restaurací, barů či kaváren stejně jako kina, divadla nebo bazény.

Reklama

Výběr článků

Načítám