Hlavní obsah

Pokud se nebudou vracet migranti od hranic, chtějí Němci konec velké koalice

Berlín/Mnichov

Spor o migraci dělí sesterské strany CDU a CSU. Většina Němců si podobně jako Křesťanskosociální CSU přeje, aby se migranti vraceli hned na hranicích, i když pro to není opora v zákonu. Pokud se návrh ministra vnitra Horsta Seehofera nepodaří prosadit, měla by podle nich velká koalice CDU/CSU se sociálnědemokratickou SPD skončit. Sama CSU nemíní těžce poskládanou vládu pokládat.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s ministrem vnitra Horstem Seehoferem

Článek

V průzkumu listu Augsburger Allgemeine Zeitung odpovídali respondenti na otázku: „Měla by CSU odmítnout velkou koalici, když neprosadí odmítání uprchlíků na hranicích Německa?“ V celoněmeckém průzkumu se pro odchod CSU vyslovilo 53 procent respondentů a 40 procent jich bylo proti.

Ještě větší odpor proti přijímání migrantů je v nejvíce postiženém Bavorsku,klde je 55 procent oslovených pro to, aby CSU rozhodně odešla z koalice, pokud se ideu ministra vnitra Seehofera nepodaří prosadit, dalších 15,6 procenta je spíše pro odchod, 8,7 procenta uvedlo, že spíše nedoporučuje odchod, a rozhodně proti odchodu z koalice je 15,4 procenta oslovených.

Jednání CDU o postoji k Seehoferovu návrhu skončilo až po nedělní půlnoci. Trvalo sedm hodin. Ráno se opět sešla předsednictva stran, CSU v Mnichově a CDU v Berlíně. O závěrech jednání budou informovat ve 14 hod.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s ministrem vnitra Horstem Seehoferem

CSU vyjádřila Seehoferovi jasnou podporu v jeho „plánu pro urychlení azylových procedur a rychlejší deportace neúspěšných žadatelů,“ řekl generální tajemník CSU Markus Blume stanici ARD.

Ministr vnitra prosazuje svůj plán proti migraci, který má 63 bodů a je údajně ještě tvrdší, než se myslelo. Zatím nebyl zveřejněn. Seehofer ale podle listu Augsburger Allgemeine Zeitung požaduje nejen vracet žadatele rovnou z hranic, ale také výrazně snížit přímé platby uprchlíkům a změnit je v nepřímé nefinanční benefity, což asi odmítne SPD.

Nejde o kancléřku

Stephan Meyer z CSU řekl, že strana nemíní svrhnout Merkelovou, protože nejde o její osobu. Pravil, že jde o celoevropský problém, ale že „na cestě k evropskému řešení jsou potřeba národní opatření“.

Otázka osoby kancléřky se začala zmiňovat, když Seehofer dal najevo, že se s ní nedá spolupracovat. [celá zpráva]

Proti Seehoferově plánu se staví i další vysocí představitelé CDU. Thomas Strobl dal najevo obavy, že CSU přejímá slovník ultrapravicových populistů. „Tvrzení, že žijeme v právním vakuu, je jedním z absurdních výroků AfD,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám