Hlavní obsah

Pokleknutí protestujících pochází ze Hry o trůny, tvrdí šéf britské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský ministr zahraničí Dominic Raab se pustil do protestujících, kteří poklekají na jedno koleno jako výraz protestu proti policejní brutalitě. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí talkRADIO uvedl, že toto gesto si účastníci demonstrací osvojili z populárního televizního seriálu Hra o trůny.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Ministr zahraničí Dominic Raab

Článek

„Nevím, možná to má širší historii - ale vypadá to, že to převzali z Hry o Trůny,“ prohlásil šéf britské diplomacie. „Přijde mi to jako symbol porobení a podřízení spíš než jako symbol osvobození a emancipace,“ pokračoval Raab. „Ale chápu, že lidé to vnímají jinak, že je to záležitost osobních preferencí,“ dodal.

„Na jedno koleno pokleknu pouze před dvěma lidmi, před královnou a mou paní, když jsem ji žádal o ruku,“ odpověděl Raab na otázku, zda by gesto učinil.

Pokleknutí jako symbol boje proti rasismu a policejní brutalitě se dostalo do širšího povědomí v roce 2016, kdy jím svůj protest na zápasech vyjádřil hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick z týmu San Francisco 49ers.

Trump podepsal reformy policie, nebude smět používat škrticí chvaty

Amerika

Ten poté v lize nenašel dalšího zaměstnavatele. Nyní stejné hodnoty tímto způsobem vyjadřují tisíce lidí po celém světě při demonstracích, které rozpoutala smrt George Floyda při zatýkání policií na konci května.

Do protestu se zapojili i fotbalisté anglické Premier League, kteří ve středu poklekli před prvním zápasem obnovené sezóny přerušené kvůli pandemii covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám