Hlavní obsah

Počet migrantů, kteří loni dorazili do Řecka, klesl o 80 procent

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Loni klesl počet migrantů a uprchlíků, kteří přišli do Řecka, o osmdesát procent, uvedlo v úterý řecké ministerstvo pro migraci ve své výroční zprávě. Pokles se nejvíce projevil na řeckých ostrovech, kde činí 87 procent, naopak v provincii Evros sousedící s Tureckem to bylo jen 62 procent.

Foto: Elias Marcou, Reuters

Migrant v roušce na řeckém ostrově Lesbos, kde taky platí karanténa.

Článek

Podle OSN do Řecka dorazilo po moři 9 687 migrantů a uprchlíků, po zemi pak 5982. O rok dříve to bylo po moři 59 726 a po zemi 14 887 osob. Počet obětí ale stoupl ze 71 na 102. Jeden migrant zemřel už letos a tři jsou nezvěstní, když se pokusili tento týden doplavat z člunu na skalnaté pobřeží Lesbu. Zachránit se jich podařilo 24. Bez nich letos dorazilo do Řecka 116 migrantů, z toho 44 po moři.

K 80procentnímu poklesu ale přispěla i koronavirová pandemie.

Menší pokles v oblasti Evru je dán tím, že v únoru Turecko přestalo blokovat pohyb migrantů a umožnilo jim jít k hranici s Řeckem, nebo je tam dokonce převezlo. Turecko v té době čelilo další vlně uprchlíků ze Sýrie, když syrská armáda zvýšila tlak na provincii Idlib ovládanou islamistickými radikály.

Tisíce migrantů se z řeckých hranic pokoušejí dostat dál do evropských zemí

Evropa

Zvýšila se rychlost práce úřadů, azylová služba vydala na 106 tisíc rozhodnutí o osudu běženců. Status uprchlíka dostalo 33 procent z nich. Počet nevyřešených případů klesl o 43 procent, zbývá rozhodnout o 80 000 migrantů, což by mělo proběhnout během letoška, uvedl na základě zprávy deník Kathimerini.

Turečtí úředníci vezli migranty přímo na hranici a řekli jim, kde přejít, zjistila BBC

Evropa

Snížil se i počet uprchlíků a běženců v uprchlických táborech z 93 000 na 65 000. Relokováno do jiných zemí EU jich bylo přes tisíc. Uzavřeno bylo 57 ubytovacích zařízení, další mají být uzavřena letos, uvedl ministr pro migraci Notis Mitrakis.

Německo a Francie se chtějí ujmout 400 nezletilých migrantů z vyhořelého tábora Moria

Evropa

Řecko ale loni čelilo protestům migrantů, kteří nedostali azyl a čekal je návrat domů, což vedlo i k tragickému zářijovému požáru v táboře Moira na ostrově Lesbos. Nový tábor Kara postihly v prosinci záplavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám