Hlavní obsah

Tisíce migrantů se z řeckých hranic pokoušejí dostat dál do evropských zemí

• Aktualizováno

Od pátku dorazilo z Turecka k řeckým hranicím nejméně 13 tisíc migrantů, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu prohlásil, že číslo je podstatně vyšší. Na hranicích má být téměř 40 tisíc běženců. Uprchlíci se v Turecku začali masově přesouvat k hranicím poté, co Ankara oznámila, že hranici otevírá. Dosud ji přísněji střežila na základě dohody s EU z roku 2016, v níž slíbila zastavit migrační vlnu výměnou za finanční pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na hranicích ŘeckaVideo: Reuters

 
Článek

„Počty migrantů, kteří přicházejí přes Edirne k hranicím během dne výrazně vzrostly, dorazila řada aut, taxíků a autobusů z Istanbulu,“ uvedl šéf turecké mise IOM Lado Gvilava. „Většinou jde o muže, ale jsou mezi nimi i mnohé rodiny, které cestují s dětmi. Rozdáváme jim jídlo a další potřebné věci, ale teploty se v noci blíží k nule,“ řekl Gvilava.

Jděte, přechod je volný, říkají migrantům turecké hlídky na hranicích s Řeckem

Evropa

Řecká vláda obvinila turecké úřady, že migranty na hranice vozí a že kvůli oznámení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o otevření hranic čelí „masovému organizovanému ilegálnímu pokusu o narušení hranic“. Mluvčí řecké vlády Stelios Petsas uvedl, že řecká policie na hranicích zastavila přes 4000 lidí, kteří se snažili ilegálně překročit hranici. Sedm desítek osob, které hranici překročily, zatkla.

K hranici s Řeckem se vydaly stovky migrantů

Evropa

Řecký deník Kathimerini dnes večer napsal, že 17 Afghánců ze 66 migrantů zatčených od pátku dostalo u soudu tříapůlleté tresty vězení za ilegální překročení hranic. Bez bližších podrobnosti deník poznamenal, že dosud dostávali tresty za ilegální přechody jen pašeráci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti překonávají hranice mezi Tureckem a Řeckem přes řekuVideo: Reuters

Šéf řecké diplomacie Nikos Dendias dnes obvolával své unijní kolegy, aby je informoval o situaci, a šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella požádal o svolání mimořádné schůzky ministrů zahraničí EU.

Už nebudeme zastavovat uprchlíky mířící do Evropy, zní z Turecka

Blízký a Střední východ

Na možnou migrační vlnu se připravují i další evropské země. Například maďarský premiér Viktor Orbán oznámil, že jeho vláda posílí jižní hranici. „Situace z roku 2015 se nesmí opakovat,“ připomněl rakouský kancléř Sebastian Kurz masovou migrační vlnu do Evropy. „Náš cíl musí být chránit vnější hranici EU a zastavit ilegální migraci tam. Rakousko je připraveno poslat na tyto hranice další policisty. Pokud ochrana vnější hranice EU nebude úspěšná, budeme chránit svoje hranice,“ uvedl na Twitteru Kurz.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Tisíce migrantů dorazilo z Turecka na řeckou hranici

Reklama

Výběr článků

Načítám