Hlavní obsah

Šest Čechů je v karanténě na Kanárských ostrovech kvůli koronaviru

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenerife

Španělské úřady na Kanárských ostrovech nařídily karanténu pro zhruba 1000 hostů hotelu na ostrově Tenerife, kde byla potvrzena nákaza nemocí COVID-19, uvedl v úterý list El País. Je mezi nimi i šest českých občanů. Španělsko ohlásilo v úterý třetí případ nákazy koronavirem. Pacientem je italský turista z Lombardie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kvůli koronaviru je v karanténě tisícovka hostů na TenerifeVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtyřhvězdičkovém hotelu H10 Costa Adeje Palace je šest Čechů, původní informace hovořily o pěti, čtyřech dospělých a jednom dítěti. Mluvčí cestovní kanceláře Invia Andrea Řezníčková uvedla, že na místo odletěli v pondělí, vrátit se měli 6. března. Canaria Travel CZ dodala, že jedna česká klientka do hotelu dorazila už dříve. Zda se budou v plánovaném termínu moci vrátit, není zatím jasné.

Podle dostupných informací se lidé mohou volně pohybovat po hotelu, ale celý objekt je pod policejním dohledem. Pohotovostní režim platí už od pondělního večera. „Hotel jsme ihned stáhli z nabídky,” doplnila Řezníčková.

„S Čechy, kteří byli izolováni v hotelu na ostrově Tenerife, jsme v kontaktu,” sdělila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. „Důvodem uzavření budovy byla nákaza jednoho z klientů hotelu, jde tudíž o preventivní opatření. O dalším postupu rozhodne tamní zdravotnická rada během úterý,” dodala.

Nikdo ven, nikdo dovnitř

Vedení hotelu na žádost úřadů umístilo do karantény všechny své hosty. Turisté nesmějí opouštět areál, nikdo zvenčí se do něj bez potřebného povolení nedostane. Hotel střeží policie a rekreanti dostali doporučení, aby se co nejvíce drželi ve svých pokojích a telefonicky informovali recepci v případě, že u sebe zaznamenají příznaky nemoci, uvedl server local.es.

Foto: H10 Hotels

Čtyřhvězdičkový hotel H10 Costa Adeje Palace

„Čelíme zcela nové situaci, protože doteď nákaza hrozila v podstatě jen od lidí z čínské Chu-peje,“ uvedl španělský epidemiolog Pere Godoy. Dodal, že situace v Itálii se ze dne na den mění a úzké vazby mezi oběma zeměmi zcela mění postoj zdravotníků.

Koronavirus se v Itálii rozšířil už i na jih země

Evropa

Podle Jesúse Rodrígueze Baňa z oddělení infekčních chorob v Seville nyní musí Španělsko změnit protokoly a připravit nové pohotovostní plány, aby bylo připraveno na nový vývoj nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

Nové protokoly a plány

Pohotovostní plány zahrnují například posílení týmů, ochranná opatření pro zaměstnance nemocnic nebo dostatečný počet lůžek pro pacienty umístěné do karantény.

V případě protokolů je situace složitější. V pondělí se ve švédském Stockholmu sešel poradní sbor Evropského střediska pro kontrolu nemocí. Ten se ale nedokázal shodnout na společném postoji ohledně kritérií, která by pro identifikaci případů měla být dodržována v zemích Evropské unie.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Je klíčové, abychom tyto protokoly znali. Díky nim budeme vědět, jaké příznaky a další kritéria (cestování, kontakty, ...) bychom měli vzít v úvahu při rozhodování, zda může být pacient infikován virem,“ tvrdí epidemiolog z nemocnice v Barceloně Antoni Trilla.

Jedná se o třetí případ nákazy koronavirem ve Španělsku. Předchozí dva pacienti (z La Gomery a Mallorky) byli ve dvoutýdenní karanténě v nemocnici, ale po vyléčení byli propuštěni.

Reklama

Výběr článků

Načítám