Hlavní obsah

Pellegrini v průzkumu vede, před Matovičem je i Fico

Bratislava

Pokud by se parlamentní volby na Slovensku uskutečnily v dubnu 2021, zvítězila by strana Hlas-sociální demokracie bývalého premiéra Petra Pellegriniho se ziskem 22,3 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro televizi Markíza.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini

Článek

Na druhém místě by se umístila vládní strana Svoboda a Solidarita ministra hospodářství Richarda Sulíka (11,2 %) a třetí by skončila strana Směr-sociální demokracie bývalého premiéra Roberta Fica (10,9 %).

Až na čtvrtém místě by skončilo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče (9,2 %). Hnutí OLaNO zvítězilo v loňských volbách se ziskem 25 procent hlasů. Matovič musel kvůli vládní krizi odejít z křesla premiéra, protože objednal ruské vakcíny Sputnik V navzdory nesouhlasu koaličních partnerů.

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Evropa

Hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára by volilo 7,4 procenta Slováků. Do parlamentu by se dostaly také tři v současnosti mimoparlamentní strany: Progresivní Slovensko (6,2 %), jež navrhlo do prezidentských voleb v roce 2019 vítěznou Zuzanu Čaputovou, Křesťanskodemokratické hnutí (5,7 %) a strana zastupující maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska Aliance (5 %).

Do parlamentu by se naopak nedostala vládní strana Za lidi (4,8 %), Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby (4,3 %) a strana Republika (4,7 %), která vznikla odštěpením od LSNS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám