Hlavní obsah

Orbánův soused miliardář měl podporovat terorismus, FBI žádá jeho vydání

– Budapešť
Právo, ivi

V sousedství maďarského premiéra Viktora Orbána koupil před časem vilu saúdskoarabský miliardář Ghaith Pharaon, po němž pátrá americká FBI a Interpol. Týdeník Magyar Narancs uvedl, že Spojené státy žádají maďarské úřady, aby Pharaona zadržely.

Foto: MTI

Viktor Orbán v rozhlasové studiu.

Článek

Na zmíněného miliardáře byl ve Spojených státech vydán v roce 1991 zatykač za hospodářské delikty, obchod se zbraněmi, podporu terorismu a ilegální migraci. Pharaon získal například nelegálně kontrolu nad dvěma americkými bankami, byl kvůli tomu obviněn z podvodu, ze spiknutí a vydírání. Saudskoarabský miliardář zaplatil pokutu i vysokou částku v rámci dohody s likvidátory obou později zkrachovalých bank, trestní stíhání v USA nebylo zastaveno.

Velvyslanectví Spojených států v Budapešti připomíná, že obě země mají uzavřenou dohodu o vydávání osob k trestnímu stíhání. „Ghaith Pharaon je hledanou osobou a ve Spojených státech má být postaven před soud,“ uvedla americká ambasáda.

Server Atlatszo.hu konstatoval, že maďarské úřady Pharaonovi vydaly víza, státní exportní společnost s ním dokonce navázala obchodní kontakty, byť maďarská vláda o minulosti miliardáře věděla.

Související téma:

Orbán reagoval na interpelaci opozičních poslanců ohledně kontaktů kontroverzního miliardáře s premiérovým zetěm Istvánem Tiborczem. Orbán označil za nepochopitelné, že FBI nemůže 25 let vypátrat hledanou osobu. „Pharaon nepředstavuje pro Maďarsko žádnou bezpečnostní hrozbu,“ dodal. Medializované informace označil za manipulaci amerických tajných služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám