Hlavní obsah

Odkud víte, že máme na palubě bombu? Přepis komunikace pilotů Ryanairu s běloruskou věží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk/Moskva

Posádka boeingu Ryanairu, který byl v neděli donucen přistát v Minsku, si pečlivě ověřovala informaci od věže, že je na palubě stroje na lince z Atén do Vilniusu bomba. Až když se dozvěděla, že jde o červený kód, souhlasila se změnou trasy. Plyne to z přepisu komunikace pilotů s dispečerem, který v úterý zveřejnilo běloruské ministerstvo dopravy.

Foto: Reuters

Letadlo odkloněné běloruským prezidentem do Minsku přistálo ve Vilniusu

Článek

Ze záznamu komunikace vyplývá, že se piloti opakovaně ujišťovali, že je na palubě bomba, a chtěli vědět, odkud tato informace pochází. Níže popsaná chronologie událostí je uvedena v koordinovaném světovém čase (UTC).

9:28 Pilot: Minsku, dobrý den. RYR 1TZ, letová hladina FL390. Přibližujeme se k bodu SOMAT.
9:29 Dispečer: Tady řídící středisko Minsk, dobrý den. Máme radarový kontakt.
9:30 Pilot: Ano, jdeme dál.
9:30  Dispečer: RYR 1TZ, pro vaši informaci, my máme informaci od speciálních služeb, že máte na palubě bombu a ta by mohla být aktivována nad Vilniusem.
9:31 Pilot: OK, RYT 1TZ, mohli byste opakovat sdělení?
9:31 Dispečer: RYR 1TZ, říkám znovu, že máme informaci od speciálních služeb, že máte na palubě bombu. Tato bomba by mohla být aktivována nad Vilniusem.
9:31 Pilot: Rozumím, přepínám.
9:31 Dispečer: RYR 1TZ, z bezpečnostních důvodů vám doporučujeme přistát na UMMS (kód ICAO pro minské letiště).
9:31 Pilot: OK, rozumím. Dejte nám náhradní...
9:32 Pilot: K té bombě, ten přímý vzkaz, od koho je? Kde jste o tom získali informace?
9:33 Dispečer: RYT 1TZ, bezpečnostní služba letiště nás informovala, že dostali e-mail.
9:33: Pilot: Rozumím. Od bezpečnostní služby vilniuského letiště, nebo z Řecka?
9:33 Dispečer: RYR 1TZ, ten e-mail byl zaslán více letištím.
Další část komunikace je narušená, pilot pak žádá o kontakt a frekvenci a požaduje informaci, odkud přišla hrozba
9:39 Pilot: Můžete znovu říci kód letiště IATA, jehož vedení nás doporučilo odklonit?
9:39 Dispečer: Rozumím, vyčkejte prosím.
9:39 Pilot: OK. Poskytnu vám (nesrozumitelné)... Můžete znovu zopakovat kód IATA letiště, jehož vedení doporučilo odklonit nás?
9:41 Dispečer: IATA kód je MSQ (kód letiště v Minsku).
9:41 Pilot: Můžete to zopakovat?
9:41 Dispečer: IATA kód je MSQ.
9:41 Pilot: MSQ. Rozumím. Znovu. Odkud přišlo doporučení odklonit let do Minsku? Od koho přišlo? Od společnosti? Přišlo od odletového úřadu, nebo od příletového?
9:41 Dispečer: RYR 1TZ, to jsou naše doporučení.
9:41 Pilot: Říkáte, že je to vaše doporučení?
9:41 Dispečer: RYR 1TZ, přesně, přesně.
9:44 Pilot: Potřebuju odpověď, jaký je to kód (nesrozumitelné) – zelený, žlutý, nebo červený?
9:45 Dispečer: RYR 1TZ, říkají, že kód je červený.
9:45 Pilot: Rozumím, v tomto případě požadujeme zůstat na stávající letové hladině.
9:45 Dispečer: RYR 1TZ, rozumím, držet pozici, udržujte na hladině FL390 do vašeho směru.
9:47 Pilot: RYR 1TZ vyhlašuje nouzový stav. Mayday, Mayday, Mayday. RYR 1TZ. Naším záměrem je odklon na letiště v Minsku.
9:47Dispečer: RYR 1TZ, Mayday. Rozumím. Počkejte na souřadnice.

Poté, co piloti vyhlásili nouzový stav, dispečer jim předal souřadnice na přistání v Minsku, následně úspěšně dosedli.

Panika mezi pasažéry

Cestující však podle stanice BBC propadli panice, když letadlo začalo pozvolna klesat na přistání, ale náhle přešlo do prudkého klesání a změnilo směr. Nevěděli, co se děje, a báli se, jestli nemá stroj poruchu. Až po patnácti minutách kapitán oznámil, že byl let odkloněn do Minsku.

Záběry z letového radaru: Totální bojkot běloruského vzdušného prostoru

Evropa

Minsk tvrdil, že údajná hrozba bombou pochází od radikálního palestinského hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy. Jeho mluvčí Músa abú Marzúk v úterý označil tvrzení Minsku o zapojení Hamásu do incidentu s letadlem Ryanairu za lživé a směšné.

Rusko doufá v propuštění zadržené Pratasevičovy přítelkyně

Rusko doufá, že ruská občanka Sofia Sapegová, která byla rovněž na palubě letu Ryanairu a v Minsku byla zadržena, bude brzo propuštěna. Uvedl to v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Pokud by se tak nestalo, Rusko je připraveno ji hájit, uvedl zástupce ruského generálního prokurátora Alexandr Buksman.

„Pokud se mluví o ruské občance, tak byla-li porušena její práva, stát bude hájit kdekoli práva ruského občana,“ uvedl Buksman.

Sapegová je přítelkyní běloruského novináře a blogera Romana Prataseviče, který pracoval ve zpravodajském kanále Nexta, jenž byl rovněž na palubě a kvůli jehož zadržení zřejmě běloruský režim donutil piloty boeingu přistát v Minsku.

Peskov řekl, že očekává její brzké propuštění: „Vycházíme z bezpodmínečné potřeby respektovat práva ruské občanky a zajistit k ní přístup konzula. Doufáme, že bude běloruskými úřady propuštěna brzo, pokud tu samozřejmě nebudou žádné otázky ohledně dodržování zákona.“ Dodal, že nemá žádné informace, že by nějaký zákon porušila.

Podle ruské stanice RT je Sapegová jediným ruským občanem, který se nevrátil na palubu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová popřela, že by v Minsku vystoupilo více ruských občanů. V Minsku podle ní zůstali tři Bělorusové, z nichž jedním je zadržený aktivista. Dále má jít o Alexandru Stabredovovou, jež uvedla, že není špionkou. Posledním je Sergej Kulakov. Na palubu se také nevrátil Řek Zisis Jason, který údajně chtěl cestovat právě do Minsku, a plánoval, že tam poletí přes Vilnius.

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Evropa

Vyjádření Stabredové, že není agentkou, je reakcí na pondělní sdělení ředitele Ryanariu Michaela O´Learyho, že na palubě byli agenti KGB, což je běloruská tajná služba. Pratasevič uvedl, že si už v Řecku podezřelý muž mluvící rusky pokoušel vyfotit jeho dokumenty.

EU doporučila nelétat přes Bělorusko. Na palubě boeingu Ryanairu byli i agenti KGB

Evropa

Zdrženlivé Rusko

O incidentu mluvil s běloruským ministrem zahraničí jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. Mluvčí Kremlu Peskov uvedl, že se o události bude mluvit i na chystané schůzce prezidentů Běloruska a Ruska Alexandra Lukašenka a Vladimira Putina. Na otázku, zda pomůže Rusko Bělorusku kvůli sankcím, Peskov jednoznačně neodpověděl. „Pokud jde o jakoukoli pomoc s něčím, co souvisí s letem společnosti Ryanair, záleží to na tom, jak se vyjádří k incidentu běloruská strana,” prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám