Hlavní obsah

Bělorusko hrozilo pilotům boeingu Ryanairu sestřelením, přistání nařídil sám Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Piloti Boeingu 737 společnosti Ryanair, který byl donucen k přistání v Minsku, si vyslechli pohrůžku, že pokud neuposlechnou, bude stroj sestřelen. Uvedl to představitel běloruské opozice Pavel Latuška. Podle serveru WTVB byla kromě 26letého blogera Ramana Prataseviče zadržena i další pasažérka, 23letá žena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo odkloněné běloruským prezidentem do Minsku přistálo ve VilniusuVideo: Reuters

 
Článek

Německý server Focus uvedl, že vzlet stíhačky k boeingu byl proveden na přímý rozkaz běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila zásah proti civilnímu letadlu za jeho únos.

„Podle našich informací běloruská strana přes letové dispečery pohrozila sestřelením letadla, pokud nouzově nepřistane v Minsku,“ uvedl na Twitteru představitel běloruské opozice Pavel Latuška.

Polský deník Gazeta Wyborcza napsal, že piloti stroje registrovaného v Polsku byli v beznadějné situaci. „I když stroji chybělo jen pár minut k hranicím s Litvou, bylo ještě v běloruském vzdušném prostoru a muselo vyhovět požadavkům běloruského řízení letového provozu,” uvedl prezident společnosti Ryanair Sun Michal Kaczmarzyk. Ke stroji byla vyslána stíhačka MiG-29. Boeing se musel vydat do Minsku.

Rozhodl Lukašenko

Německý server Focus uvedl, že nařízení, aby stroj nouzově přistál v Minsku, vydal přímo běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Kanál Nexta, pro který pracoval zadržený bloger Pratasevič, je v Bělorusku označován za extremistický. Loni běloruská KGB zařadila Prataseviče na seznam jednotlivců zapojených do „teroristických aktivit”.

Když byl stroj odkloněn, Pratasevič zpanikařil, uvedla cestující Monika Simkieneová. „Propadl panice a řekl, že to bylo kvůli němu. Jen se otočil a řekl, že mu hrozí trest smrti,“ vypověděla. Následně se uklidnil. Další cestující dodal, že nejdřív vypadal nervózně, ale „když si uvědomil, že s tím nic neudělá, uklidnil se a akceptoval to“. Poté otevřel prostor pro zavazadla a své partnerce předal počítač a mobilní telefon.

Zadržená studentka

Ani to mu však zřejmě nepomohlo. Běloruská univerzita ve Vilniusu uvedla, že zadržena byla i její 23letá studentka Sofia Sapegová, která cestovala s Pratasevičem. Její zadržení potvrdila její rodina.

„Při operaci běloruských úřadů byla studentka bezdůvodně zadržena (běloruským) Vyšetřovacím výborem,” uvedla univerzita podle WTVB. Sapegová, která má ruské občanství, letěla do Vilniusu obhájit svoji závěrečnou práci.

Zatím není jasné, kolik lidí bylo v Bělorusku zadrženo. Radiožurnál uvedl, že se do letadla nevrátilo ještě víc lidí kromě Prataseviče a jeho partnerky. Na palubě byli zřejmě čtyři Bělorusové ze 171 cestujících.

Běloruská tvrzení

Běloruská tisková agentura Belta uvedla, že letadlo vyslalo v neděli ve 12:50 hodin nouzový signál 7700, že na palubě propukla mimořádná situace. Ten se většinou vysílá, když je na palubě bomba. Proto se běloruské úřady rozhodly, aby letoun přistál v Minsku, kde už byly připravené sanitky a hasiči i zásahová jednotka se psy.

Bělorusko donutilo letadlo Ryanairu přistát. Vyslalo i stíhačku

Evropa

Generál běloruského letectva Andrej Gurcevič uvedl, že úřady nařídily pilotovi let odklonit lez z bezpečnostních důvodů, a proto také nařídil pohotovostní vzlet stíhačky.

Všichni pasažéři museli vystoupit včetně Prataseviče. Byli podrobeni bezpečnostní kontrole. Vyložila se i zavazadla a provedla se jejich kontrola. Bomba nebyla nalezena. V minské čtvrti Okťjabrskaja zahájil Vyšetřovací výbor prošetřování podezření ze spáchání trestného činu lživého nahlášení hrozby, uvedla Belta.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Boeing 737 Ryanair s imatrikulací SP-RSM po přistání ve Vilniusu

Ruská státní agentura RIA Novosti mezitím oznámila, že v Bělorusku vzniká komise, která má vyšetřit okolnosti nedělního přistání letounu Ryanairu v Minsku, výsledky její práce prý budou brzy zveřejněny.

Po přistání se přitom vůbec nedodržovala opatření, jako by na palubě byla bomba. U letadla zaparkovalo černé SUV a u schůdků byl hlouček pracovníků. Zavazadla ale byla rozložena na letištní ploše daleko od sebe.

Ryanair vydal poslušné vyjádření 

Tvrzení Belty nic nepotvrzuje, ani vyjádření aerolinek. Ryanair vydal neslané nemastné prohlášení: „Posádka Ryanairu na letu z Atén do Vilniusu byla upozorněna běloruským řízením letového provozu na možnou hrozbu na palubě a bylo jí nařízeno odklonit let na nejbližší letiště v Minsku. Letadlo bezpečně přistálo a všichni cestující museli vystoupit.“

Ryanair pak uvedl, že byla provedena bezpečnostní kontrola a dodal: „Nebylo nalezeno nic nebezpečného a úřady umožnily letadlo odletět s cestujícími i posádkou.“ Ani slovo o tom, že byl nejméně jeden z cestujících zadržen, jen omluva za zpoždění, které nezpůsobil Ryanair.

Šéfka EK: Je to únos

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že ti, kdo jsou odpovědní za únos letadla Ryanairu, musejí být potrestáni sankcemi a Pratasevič musí být okamžitě propuštěn.

Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA odsoudila jakékoli vměšování do civilního leteckého provozu a požadování přistání dopravních letadel. Podobně se vyjádřila i mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO.

Odkloněním letadla do Minsku se bude zabývat EU, Kulhánek si předvolá velvyslance

Evropa

Stejnou linkou před týdnem cestovala i vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichaunovská.

Reklama

Výběr článků

Načítám