Hlavní obsah

Odklad druhé dávky vakcíny u Pfizeru ohrožuje pacienty s rakovinou

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Zvažovaný odklad podání druhé dávky vakcíny od firem Pfizer/BioNTech musí být okamžitě přehodnocen u pacientů s rakovinu, uvedla londýnská univerzita King's College a Institut Francise Cricka. Nevytváří se u nich po podání první dávky dost protilátek. O studii informoval list The Guardian.

Foto: Biontech Se 2020, All Rights Res, Reuters

Vakcína společností BioNTech a Pfizer

Článek

U lidí s rakovinou byla tři týdny po podání první dávky reakce protilátek jen 39 procent, u těch s rakovinou krve dokonce jen 13 procent, stojí ve studii, která ještě nebyla podrobena oponentuře. U lidí, kteří netrpí rakovinou je hodnota 97 procent. Výzkum byl proveden na 205 lidech, z nichž 151 mělo různé formy rakoviny.

„Naše data poskytují první důkaz ze skutečného světa o účinnosti jedné dávky vakcíny od Pfizeru u populace s oslabenou imunitou,“ uvedla Sheeba Irshadová, která se na výzkumu podílela. „Na základě našich zjištění bychom vyzvali k urychlenému přehodnocení očkovací strategie u extrémně ohrožených skupin,“ dodala.

Pokud lidé s rakovinou dostanou druhou dávku tři týdny po první, jak to doporučuje výrobce, činí hladina protilátek 95 procent.

V Anglii dostanou vakcínu bezdomovci, do měsíce chce vláda proočkovat půlku země

Koronavirus

V Británii se kvůli nedostatku očkovacích látek a snaze zajistit první dávkou alespoň částečnou ochranu doba mezi podáními první a druhé dávky prodloužila až na 12 týdnů. Důvodem je, že pozdější podání zvyšuje účinnost adenovirové vakcíny od AstraZeneky. Pfizer varoval, že nikdy netestoval účinnost při pozdějším podání. V ČR se podává druhá dávka podle doporučení výrobce tři týdny po podání první.

Britská společnost pro výzkum rakoviny ale podotkla, že testy proběhly na malé skupině lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám