Hlavní obsah

V Anglii dostanou vakcínu bezdomovci, do měsíce chce vláda proočkovat půlku země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bezdomovci a lidé přespávající na ulici budou v Anglii zařazeni do prioritní skupiny pro očkování proti koronaviru. Oznámil to ministr zdravotnictví Matt Hancock na základě doporučení expertní skupiny. Bezdomovci nemají takový přístup ke zdravotní péči jako zbytek obyvatelstva, proto je jejich stav rizikovější. Do 15. dubna chce mít britská vláda proočkováno 32 milionů obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovec v Londýně

Článek

Návrh pochází z pera Společné komise pro vakcinaci a imunizaci (JCVI), který v Británii působí jako nezávislý poradní orgán ministerstva zdravotnictví a je složen z předních expertů v oboru. Při přípravě očkovací strategie pomáhal vytvořit seznam prioritních skupin.

Na území Anglie je podle odhadů asi 280 tisíc bezdomovců. Na začátku března zaslala JCVI ministru Hancockovi dopis, ve kterém upozornila, že tito lidé mají větší míru nediagnostikovaných komorbidit a asi půlka nemá vůbec přístup ke zdravotní péči.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

Hancock nyní uznal, že je potřeba bezdomovce a takzvané „rough sleepers”, tedy lidi spící na ulici, přednostně ochránit. „Souhlasil jsem s tímto návrhem a upřednostníme tyto lidi pro očkování v rámci prioritní skupiny číslo 6,” oznámil ministr. Touto skupinou se myslí obyvatelé ve věku 16 až 64 let s dlouhodobými zdravotními problémy.

Učitelé ne, dozorci ve věznicích ano

Ministerstvo zároveň ustoupilo tlaku a povolilo použití přebytečných a nevyužitých vakcín pro naočkování dozorců ve věznicích. Právě tam se totiž v posledních týdnech infekce značně šíří a některé žaláře musely pozastavit přijímání nových vězňů.

Výhody AstraZeneky převažují nad riziky, uklidňuje EMA vystrašené země

Koronavirus

Spojené království se na rozdíl třeba od Česka rozhodlo při tvorbě očkovací strategie nezohlednit profese a kritéria podmínilo pouze zdravotním stavem (s výjimkou lékařů a zaměstnanců pečovatelských center).

Odbory dlouhodobě tlačí na vládu, aby do přednostních skupin zařadila také učitele, policisty, hasiče a další. Ministr Hancock to ale zatím odmítá s vysvětlením, že se chce řídit doporučením odborníků z JCVI.

Do měsíce půlka země ochráněna

Z celkového počtu 66,65 milionu obyvatel ve Spojeném království dosud obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny přes 23 milionů lidí. Stanice BBC podotýká, že v praxi to znamená, že částečně naočkováni jsou teď z každých pěti dospělých dva.

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Koronavirus

Británie se vydala poněkud odlišnou cestou než zbytek Evropy a podává druhou dávku očkovací látky až po 13 týdnech po té první (namísto tří týdnů, jak doporučovali výrobci). Z počátku mezi veřejností panovaly obavy, zda tato taktika bude fungovat, ale zatím se zdá, že ano.

Do 15. dubna chce mít kabinet premiéra Borise Johnsona proočkováno 32 milionů lidí z prioritních skupin alespoň jednou dávkou. Na konci července by pak měla být očkovací látka nabídnuta každému Britovi, který o ni projeví zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám