Hlavní obsah

Obětí zneužívání v proslulém chlapeckém sboru v Řezně je víc, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zneužívání členů věhlasného německého chlapeckého sboru Řezenští chrámoví vrabci (Regensburger Domspatzen) bylo mnohem rozsáhlejší, než se dosud předpokládalo. V rozhovoru poskytnutém listu Süddeutsche Zeitung to v pátek uvedl právník Ulrich Weber pověřený vyšetřováním aféry. Od 50. do počátku 90. let minulého století se kněží a učitelé údajně dopustili fyzického násilí na nejméně 231 dětech a některé z nich prý i sexuálně zneužili.

Foto: Profimedia.cz

Pielenhofské opatství sloužilo jako škola pro Řezenské chrámové vrabce od 80. let 20. století až do roku 2013.

Článek

Případ zneužívání v proslulém dětském sboru se dostal na veřejnost v roce 2010, kdy Německem otřásala série skandálů kolem sexuálního násilí na nejrůznějších katolických školách a internátech, k němuž údajně docházelo především v 70. a 80. letech minulého století. Podobná obvinění se tehdy objevila i v Nizozemsku, Rakousku, Švýcarsku a v Irsku.

Podle Webera, jehož vyšetřováním případu pověřilo řezenské biskupství i samotný sbor, docházelo ke zneužívání v některých případech pravidelně. „Sexuální činy sahaly od hlazení po znásilnění,” uvedl právník, podle něhož je skutečný počet obětí ještě mnohem vyšší než uváděných 231. Všechny případy jsou ale už promlčené.

Sbor vedl bratr bývalého papeže

Informace, které právník v pátek zveřejnil, se výrazně liší od těch, o kterých po ukončení interního vyšetřování před rokem informovalo samotné řezenské biskupství. Podle nich lze o těžkém fyzickém násilí, které vedlo k ublížení na zdraví, hovořit u 72 bývalých členů sboru. Církev tehdy oznámila, že každému z nich vyplatí odškodné 2000 eur (nyní asi 54 000 Kč).

Řezenští chrámoví vrabci jsou nejslavnějším chrámovým sborem v Německu. V letech 1964 až 1994 je vedl bratr bývalého papeže Benedikta XVI. Georg Ratzinger, který však několikrát popřel, že by o případech zneužívání členů sboru věděl. K poslednímu zneužití přitom mělo dojít až v roce 1992.

Reklama

Výběr článků

Načítám