Hlavní obsah

O Krym nemáme zájem, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko necítí potřebu použít sílu na Krymu, i když taková krajní možnost existuje, řekl v úterý ruský prezident Vladimir Putin. Rusko si ale podle něj vyhrazuje právo využít všechny prostředky pro ochranu ruských obyvatel na Krymu i na východě Ukrajiny. Akci označil za humanitární misi.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se vyjadřuje k dění na Ukrajině.

Článek

„Nyní tu není potřeba poslat (ozbrojené) síly na Ukrajinu, ale tato možnost zůstává otevřená,“ řekl prezident a dodal: „ Rozmístění ruských ozbrojených sil by bylo posledním řešením, extrémním opatřením. Vyhrazujeme si právo použít všechny dostupné prostředky.“

Putin je přesvědčený, že radikálové uvrhli Ukrajinu do chaosu. Dodal ale, že doposud nebyla potřeba poslat na Ukrajinu vojáky. O nasazení armády ho požádal Janukovyč, aby se zajistila bezpečnost obyvatel.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin komentuje dění na Ukrajině

Putin popřel, že by na Krymu zasahovaly v uniformách bez označení ruské vojenské jednotky. „Nepůsobí tam. Je mnoho uniforem, které vypadají podobně.”  Podle něj to jsou „místní síly sebeobrany”.

Také popřel, že by Moskva měla zájem o anexi Krymu, podtrhl ale, že by obyvatelé měli mít právo rozhodnout se o svém sebeurčení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské lodě proplouvají BosporemVideo: Reuters

Označil všechny kroky, které Rusko provedlo, za legitimní: „Naše akce jsou Západem často popsány jako nelegitimní, ale podívejte se na americké operace v Afghánistánu, Iráku a Libyi. Naše akce jsou legitimní z hlediska mezinárodního práva, protože nás legitimní prezident Ukrajiny požádal o pomoc. Obrana těchto lidí je v našem zájmu, je to humanitární mise, kdy nikdo není zotročen.”

Janukovyč je dál prezidentem, ale bez budoucnosti 

Putin zdůraznil, že Rusko považuje Viktora Janukovyče nadále za ukrajinského prezidenta, který byl odstaven při „protiústavním převratu a ozbrojeném převzetí moci“. Na Ukrajině prý nemá partnera pro rozhovory: „V Kyjevě nemám s kým jednat, není tam legitimní prezident,” řekl Putin.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Prozatímního prezidenta neuznává. Podle něj jsou jen tři způsoby, jak může předčasně ukončit prezident své působení v roli hlavy státu – smrt, demise nebo impeachment (zvláštní státní žaloba podaná ústavodárným shromážděním).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ukrajinském Simferopolu hlídkují maskovaní vojáciVideo: Reuters

Podle něj mohou být vztahy s Ukrajinou plně obnoveny až po nových prezidentských volbách. Varoval, že Rusko neuzná chystané volby, pokud bude v zemi pokračovat podle jeho slov současný teror.

Uvedl ale, že Janukovyč nemá žádnou politickou budoucnost: „Řekl jsem mu to.” Dodal ale, že kdyby mu Rusové nepomohli, mohl by být zabit.

Parlament je podle něj alespoň částečně legitimní, což platí i o prozatímním premiérovi Arseniji Jaceňukovi. Pověřil proto premiéra Dmitrije Medvěděva, aby jednal s premiérem Jaceňukem.

Související témata

Foto: ti, Právo/Novinky

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v televizi při projevu k národu

Foto: ČTK/AP

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Novou ústavu by podle něj měla Ukrajina schválit v referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám