Hlavní obsah

Novým rakouským kancléřem bude ministr vnitra Karl Nehammer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer, uvedla v pátek agentura APA. Stane se také předsedou lidovecké strany ÖVP, kterou dosud vedl Sebastian Kurz. Ten se po aféře se zfalšovanými průzkumy veřejného mínění a po narození syna stáhl z politiky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer

Článek

Nehammer v kancléřském křesle nahradí Alexandera Schallenberga, který přitom v čele rakouské koaliční vlády stanul teprve v říjnu. Nahradil Kurze, který 9. října odstoupil z funkce.

Státní zastupitelství Kurze spolu s několika jeho kolegy vyšetřuje pro podezření, že v roce 2016 nechali za více než milion eur (přes 25 milionů korun) z peněz daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného míněni zfalšované v jeho prospěch. To mu mělo umožnit postavit se do čela strany i vlády.

Ve čtvrtek Kurz oznámil, že se stahuje z politiky, kromě tlaku je důvodem, že se mu narodil syn. Míní se ale hájit a prokázat svou nevinu.

Zemětřesení v Rakousku: Bývalý kancléř Kurz se stahuje z politiky

Evropa

Schallenberg ve čtvrtek oznámil, že dá funkci k dispozici, jakmile si ÖVP vybere nového šéfa. Odchod z politiky ve čtvrtek oznámil také rakouský ministr financí Gernot Blümel (ÖVP).

Reklama

Výběr článků

Načítám