Hlavní obsah

Zemětřesení v Rakousku: Bývalý kancléř Kurz se stahuje z politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko čeká politické zemětřesení, píše server deníku Bild. Podle jeho informací má během čtvrtečního dopoledne oznámit bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz (35) odchod ze všech politických funkcí. Rezignovat má i na post šéfa rakouské lidové strany (ÖVP).

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sebastian Kurz

Článek

Kurz své rozhodnutí zdůvodnil „ztrátou elánu a nadšení“ kvůli obviněním z korupčního skandálu. V budoucnu se chce více věnovat své mladé rodině. Minulou sobotu porodila jeho partnerka Susanne Thierová syna Konstantina.

Raketovou kariéru Kurze přerušilo letos v říjnu obvinění z úplatkářství a korupce.

V roce 2003 vstoupil do mládežnické organizace Rakouské lidové strany, o šest let později byl zvolen jejím předsedou. Kvůli politice dokonce opustil studium na právnické fakultě. V parlamentních volbách 2013 byl za lidovce zvolen do Národní rady a záhy se stal ministrem zahraničí ve druhém kabinetu kancléře Wernera Faymanna, tvořeného koalicí lidovců a socialistů. Ministerský slib složil ve věku 27 let, čímž se stal nejmladším členem rakouské vlády od založení Rakouské republiky a nejmladším šéfem diplomacie států Evropské unie.

Rakouský kancléř Kurz rezignuje

Zahraniční

Šéfem lidovců se stal v červenci 2017 a strana pod jeho vedením vyhrála ve stejném roce parlamentní volby. Během svého působení v čele kabinetu prosadil řadu reforem a změn, ale vládu rovněž doprovázely skandály. Po aféře Ibiza z května 2019 se většinová koalice ÖVP–FPÖ rozpadla.

Rakouský kancléř Kurz je vyšetřován pro podezření z úplatkářství

Evropa

Také další volby v roce 2019 lidovci pod jeho vedením vyhráli. Druhou Kurzovu vládu jmenoval prezident Van der Bellen v lednu 2020. V říjnu 2021 ale Kurz na post kancléře rezignoval, protože byl obviněn z korupce a úplatkářství. V čele vlády ho nahradil dosavadní ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám