Hlavní obsah

Nobelistka Alexijevičová opustila Bělorusko, odletěla do Německa

Novinky, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Běloruská spisovatelka a držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová podle své spolupracovnice opustila zemi a odletěla do Německa. Informoval o tom server Tut.by. Jednalo se o poslední členku vedení koordinační rady běloruské opozice, kterou úřady nezatkly nebo nevyštvaly ze země. Úřady radu viní z pokusu o převrat.

Foto: Tut.by, Reuters

Nobelistka Alexijevičová přijala doma několik velvyslanců včetně toho českého. Diplomaté ji chrání před zatčením

Článek

Podle spisovatelčiny spolupracovnice však její odlet ze země s perzekucí členů koordinanční rady nesouvisí. „Odletěla kvůli osobním a literárním záležitostem. Má naplánované schůzky, knižní veletrh ve Švédsku a na Sicílii ji předají cenu,” uvedla spolupracovnice.

Generální stávka v Bělorusku. Přidala se rafinerie i největší producent potaše

Ekonomika

Návrat ale podle ní závisí na vývoji událostí v Bělorusku a na stavu spisovatelčina zdraví. Alexijevičová by se podle agentury Reuters měla léčit v Německu.

Foto: Tomáš Petříček/Twitter

Velvyslanci s běloruskou laureátkou Nobelovy ceny za literaturu Světlanou Alexijevičovou

Světlanu Alexijevičovou, běloruskou nositelku Nobelovy ceny za literaturu, z obav o její bezpečnost v jejím bytě opakovaně navštěvovali a chránili velvyslanci 15 členských zemí Evropské unie (EU) včetně Česka. Do jejího minského bytu se předtím pokoušeli vniknout neznámí maskovaní muži.

„Svět podporuje Světlanu Alexijevičovou. Laureátku Nobelovy ceny přišlo podpořit ještě víc diplomatů,“ tweetovala tehdy šéfka švédské diplomacie Ann Lindeová. Upřesnila, že kromě její země měly v bytě zástupce také Rumunsko, Bulharsko, Itálie, Litva, Slovensko, Nizozemsko, Rakousko, Lotyšsko, Polsko Estonsko, Francie, Česko, Německo, Finsko a Evropská unie jako celek.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Vzhledem ke svému věku se přitom spisovatelka do činnosti rady aktivně nezapojuje.

Foto: Tut.by, Reuters

Nedělní protirežimní demonstrace v běloruském Minsku. Demonstrace již trvají 50 dní.

Mezi členy rady, kteří zůstávali do poslední chvíle v zemi a na svobodě byla také Maryja Kalesnikovová, jedna ze tří žen včetně prezidentské kandidátky Svjatlany Cichanouské, jež vedly sjednocenou opoziční kampaň proti dosavadnímu vládci Alexandru Lukašenkovi.

Kalesnikovovou nakonec unesli neznámí maskovaní ozbrojenci, zřejmě příslušníci běloruských bezpečnostních orgánů. V noci na úterý se ji s dalšími opozičními aktivisty pokusili násilně vyvézt ze země na Ukrajinu.

Na Ukrajinu se jim však Kalesnikovovou dostat nepodařilo, protože před hranicí roztrhala svůj pas a vylezla oknem z auta, které ji mělo přes hranici převézt. Poté byla zadržena policií, od té doby je držena ve vazbě.

Bělorusové demonstrují už 50 dní, v neděli uspořádali „inauguraci Cichanouské”

Evropa

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na falšování volebních výsledků. Protesty již trvají přes 50 dní. V neděli 27. září se v Minsku sešlo 50 až 100 tisíc lidí, další desítky tisíc lidí protestovaly ve zbytku země.

Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů.

Foto: Belapan, Reuters

Zásah bezpečnostních složek v Grodnu (Hrodnu). Policista stříká pepřový sprej na neozbrojeného muže, který se zastal zadržované demonstrantky.

Nejbrutálnější zásahy za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby se odehrály v prvních pěti dnech protestů. Zadrženy byly tisíce lidí včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily několik mrtvých.

Česká republika ani EU legitimitu voleb neuznávají. Sankce EU proti představitelům běloruského režimu blokuje Kypr.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám