Hlavní obsah

Generální stávka v Bělorusku. Přidala se rafinerie i největší producent potaše

Novinky, Bohumír Žídek

Běloruské odbory na pondělí vyhlásily generální stávku, uvedl ruský server Novaja gazeta. Ke stávce se připojili i zaměstnanci rafinerií Naftan a jeden z největších světových exportérů potaše, společnost Belaruskali, doplnil běloruský server Tut.by. Celkem se stávkuje zhruba ve třech desítkách větších státních podniků v zemi.

Foto: Stringer, Reuters

Stávka ve státním podniku Belaruskali v závodě v Salihorsku. Belarsuskali je největší světový producent potaše a největší podnik v zemi.

Článek

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondělí pod tlakem protestů ustoupil a slíbil uspořádat v Bělorusku nové prezidentské volby. Nejprve se ale podle něj musí přijmout nová ústava. Neupřesnil ale žádný časový rozvrh.

Do stávek tak vstupují další a další klíčové běloruské podniky. Stávkující zaměstnanci požadují, aby byli propuštěni všichni zadržení v souvislosti s protesty a také všichni političtí vězni. K dalším požadavkům patří potrestání osob, které jsou zodpovědné za nařízení násilných zásahů proti demonstrantům, rezignace prezidenta Alexandra Lukašenka a vypsání nových voleb.

Lukašenko slíbil nové volby, má to ale významný háček

Evropa

Zaměstnanci státního producenta potaše (uhličitanu draselného) Belaruskali oznámili přerušení veškeré těžby i dalších prací, informoval server Tut.by. Jedná se o největší běloruský průmyslový podnik a také největšího vývozce.

„Zaměstnanci vytvářejí stávkové výbory a s vedením budou komunikovat prostřednictvím odborového svazu, jednoho z největšího v Bělorusku,“ dodala na Twitteru běloruská novinářka Hanna Ljubakovová.

V Belaruskali vznikají stávkové výbory, s vedením budou jednat jedny z největších odborů v zemi

Ke stávce se připojili také zaměstnanci rafinérií Naftan v Novopolocku. Zaměstnanci Naftanu vyhlásili, že dokud nebudou požadavky splněny, každý den od 12 do 15 hodin přeruší práci.

Tweety zdola nahoru:

- Zaměstnanci Belaruskali, největšího světového exportéra potaše, stávkují od pondělního rána

- Protest před běloruskou televizí, jejíž zaměstnanci rovněž podpořili generální stávku

Právě ve stotisícovém Novopolocku došlo podle serveru Novaja gazeta při nedělních protestech k nahrazení vlajky současného běloruského režimu bílo-červeno-bílou vlajkou, která se oficiálně používala do roku 1995 a je považována za symbol odporu proti prezidentu Lukašenkovi.

Nátlak na mě neplatí, řekl Lukašenko stávkujícím dělníkům. Ti ho překřičeli

Evropa

Není jasné, zda vlajku nahradili demonstranti proti vůli místních úřadů, nebo zda s nimi byla tato akce koordinována.

Podle novinářů Franaka Viačorky a Hanny Ljubakovové se ke stávce a požadavkům stávkujících připojili zaměstnanci státní televize a státní železnice. V reakci na dění kolem povolebních protestů podali již dříve výpověď moderátoři hlavní zpravodajské relace běloruské státní televize Sergej Kozlovič a Taňa Borodkinová.

Ke generální stávce se připojili i zaměstnanci státní televize

Stávku podpořila i část zaměstnanců železnice

V pondělí dopoledne se Lukašenko v minském traktorovém závodě MZKT, kde se také stávkuje, pokusil promluvit k zaměstnancům. Jeho projev protestující dělníci přerušovali skandováním hesla „Odejdi!”.

Běloruské továrny stávkují

Ekonomika

Ve čtvrtek zahájili stávku také zaměstnanci běloruské továrny na výrobu nákladních a důlních vozidel BelAZ, jednoho z největších podniků v zemi. S částí stávkujících dělníků se sešel i starosta města Žodzina. Slíbil jim, že zásahové jednotky se z města stáhnou. Zaměstnanci stávkovali i v pondělí, kdy hromadným a organizovaným způsobem opustili závod.

Do stávky už ve čtvrtek vstoupili také zaměstnanci továrny Belcard v Grodnu. Jde o hlavního běloruského výrobce automobilových dílů a také generálního partnera druholigového fotbalového klubu FC Belcard Grodno.

Stávkuje se také ve stavební firmě Grodnožilstroj v Grodnu či v továrně Terrazit ve stejném městě, uvedla již dříve Novaja gazeta.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Dělníci v minském závodě MZKT protestují proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, který právě promlouvá z pódia.

Dále se od čtvrtka stávkuje v minském závodu MAZ, ve stavebním podniku MAPID nebo ve firmě Integral. Již ve středu se v Grodnu bouřili zaměstnanci závodu Chimvolokno Grodno.

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Internet a PC

Běloruský režim v minulých týdnech v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb omezoval připojení k internetu. V posledních dnech byla situace o poznání lepší. V průběhu pondělí však podle Viačorky a Ljubakové ve větších městech opět došlo k potížím, v některých chvílích bylo připojení takřka nefunkční.

Nestabilní internet v Minsku a velkých městech v pondělí odpoledne znemožňoval posílání fotek a videí

V minulých dnech byly nedostupné také sociální sítě Facebook, YouTube nebo Instagram, stejně jako komunikační platformy WhatsApp, Facebook Messenger nebo Viber. Jediný komunikační nástroj, který snaze o blokaci odolal, je ruskoamerický Telegram.

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Výsledky považuje za zfalšované. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Od neděle do čtvrtka policie proti protestujícím brutálním způsobem zasahovala za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby. Zadrženy byly tisíce lidí, včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily dva mrtvé. Na veřejnost se postupně dostávají fotografie zranění lidí propuštěných z vazebních věznic a také jejich svědectví.

„Bezpečnostní složky zbily každého, kdo se tam dostal. Cely byly přeplněné, lidé leželi vedle sebe na betonové podlaze v kalužích krve,“ popsala Novaja gazeta poměry v běloruské vazební věznici podle vyjádření novináře serveru Znak.com Nikity Teliženka, kterého zasahující bezpečnostní složky rovněž zadržely.

Reklama

Výběr článků

Načítám