Hlavní obsah

Lukašenkův režim pokračuje v potlačování protestů

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečností složky na protestních akcích v běloruské metropoli Minsku proti vůdci Alexandru Lukašenkovi pozatýkaly desítky lidí, uvedla agentura Reuters. Jak si všímají média, zasahující složky byly v neoznačených zelených uniformách. Lukašenko tvrdí, že vyhrál v prezidentských volbách, Česká republika oficiální výsledky považuje za nelegitimní.

Foto: AP Photo/TUT.by, ČTK/AP

Zásah bezpečnostních složek v neoznačených zelených uniformách proti ženě, která se provinila nesením staré běloruské národní vlajky, kterou Lukašenkův režim považuje za nelegální.

Článek

I přes zásahy běloruských jednotek se podle serveru Echo Moskvy některým ženám podařilo seskupit a projít po prospektu Nezávislosti, hlavní ulici v centru Minsku.

Další účastnice protestu se před neoznačenými muži v kuklách schovávaly v okolních vnitroblocích, zásahové jednotky je však pronásledovaly až tam, obkličovaly je a zatýkaly.

Mezi zadrženými je také novinářka běloruského listu Naša niva a redaktorka běloruské rozhlasové stanice Euroradio. Kolem páté hodiny místního času na místě zřejmě nikdo z protestujících nezůstal, informoval server Tut.by.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

Režim se nezastaví ani před zatýkáním žurnalistů. Mezi zatčenými novináři byla reportérka Tut.by Alexandra Elbaumová, jež byla následně propuštěna. Orgány stále nepropustily novinářku polské běloruskojazyčné stanice Belsat Aljonu Dovnarovou.

Server Tut.by také reportoval o vystoupení hudebníků v minském metru. Ti zahráli opoziční hymnu Стены рухнут („Stěny padnou”). Když jejich vystoupení přerušili policisté, diváci skandovali „Uchadi!” („Odejdi”) a „Jsme jeden národ”.

Server uvádí, že podle čtenářů na místě byli hudebníci zadrženi.

Transparenty a skandované pokřiky na sobotních akcích v mnoha případech odkazovaly na nedávné uvedení Lukašenka do funkce prezidenta. Podle české diplomacie přitom tato inaugurace nebyla legitimní.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policisté se snaží protestující občance zabavit původní běloruskou národní vlajku, kterou Lukašenkův režim považuje za nelegální.

„Volby v Bělorusku neproběhly svobodně a férově. Proto nejsou jejich výsledky legitimní, proto není legitimní ani dnešní inaugurace Alexandra Lukašenka. Běloruská občanská společnost má plnou podporu Česka. Bělorusové si zaslouží svobodu,“ napsal šéf české diplomacie.

Inaugurace pro Lukašenkovo šesté funkční období se odehrála bez ohledu na masové protesty, které v zemi propukly po oficiálním oznámení jeho zpochybňovaného vítězství ve volbách. Opozice výsledek hlasování považuje za zfalšovaný a Lukašenkovo zvolení neuznává ani Evropská unie.

Lukašenkova inaugurace není legitimní, řekl šéf české diplomacie

Evropa

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli 9. srpna v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Výsledky považuje za zfalšované. Opozice předpokládá, že kandidátka ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů.

Prvních pět dní policie proti protestujícím brutálním způsobem zasahovala za použití obušků, zábleskových granátů, gumových projektilů a místy i ostré střelby. Zadrženy byly tisíce lidí, včetně náhodných kolemjdoucích. Úřady potvrdily několik mrtvých.

Později úřady nechaly demonstracím volnější průběh, ale v posledních dnech opět přitvrdily. Do jisté doby nezasahovaly proti ženám, které stojí v čele aktuálních protestů. Tento postoj se však v posledních dnech změnil.

Sankce Evropské unie proti představitelům běloruského režimu blokuje Kypr.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám