Hlavní obsah

Nenechte nás v tom, vzkazují německé JIP politikům

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo

Němečtí lékaři na jednotkách intenzivní péče (JIP) varovali, že jediným způsobem, jak zabránit přetížení nemocnic během třetí vlny pandemie koronaviru v zemi, je dvoutýdenní tvrdé uzavření. Informovala o tom v sobotu televize SAT 1.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je zapotřebí kombinace tvrdého uzavření, očkování a testování, aby se zabránilo přeplnění jednotek intenzivní péče,“ řekl deníku Rheinischen Post Christian Karagiannidis, šéf Mezidisciplinární asociace intenzivní péče a urgentní medicíny.

Vyzval politiky, aby okamžitě zastavili plánované rozvolňování, protože počet případů infekce prudce stoupá. „Žádám politiky, aby neopouštěli nemocniční personál,“ dodal.

Lockdownu se veřejnost nebrání

Ministr zdravotnictví Jens Spahn se s žádostí lékařů ztotožnil a poznamenal, že Německo musí zavést přísné uzavření na nejméně 10 až 14 dní, aby zpomalilo šíření nových infekcí, v nichž převládá nová, nakažlivější varianta koronaviru.

Institut Roberta Kocha pro kontrolu nemocí v sobotu oznámil nejvyšší sedmidenní výskyt případů infekce na sto tisíc obyvatel od poloviny ledna, a to 124,9. Předchozí den toto číslo činilo 119,1.

Německo přeruší očkování, Merkelová hrozí mega uzavírkou

Koronavirus

Premiéři některých spolkových zemí se odmítají držet plánu na návrat k přísnějšímu uzavření v oblastech, kde míra nákazy zůstává relativně nízká.

Průzkum veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnila televize ZDF v pátek, však ukázal, že stále více lidí je pro znovuzpřísnění opatření než pro jejich uvolnění. Podle průzkumu chce 36 procent respondentů přísnější opatření a 31 procent chce zachovat současná omezení.

Söder a Ramelow: Ať EU spěchá se Sputnikem

Ministerští předsedové dvou spolkových zemí se o víkendu vyslovili pro aktivnější přístup k ruské vakcíně Sputnik V.

Němci se bojí Velikonoc. Mutace je na postupu, sílí obavy o padesátníky

Koronavirus

„Evropská unie by tentokrát měla rychle uzavřít všechny potřebné smlouvy,“ řekl bavorský premiér Markus Söder (CSU) pro list Passauer Neue Presse. Varoval před stejnou chybou jako při předchozím objednávání jiných očkovacích látek. „Co nejdříve by mělo být rozhodnuto o schválení vakcíny,“ dodal.

Daleko pohotovější vyjednávání o smlouvě požadoval také durynský premiér Bodo Ramelow (Levice). „Samozřejmě že Sputnik musí být přezkoušen, stejně jako všechny ostatní vakcíny. Rámcová smlouva však mohla být uzavřena již dávno. Mělo by se tak stát brzy,“ řekl listu Die Welt. Kancléřka Angela Merkelová ho ujistila, že rozhovory o tom probíhají. „To je posun kupředu,“ pokračoval Ramelow.

Reklama

Výběr článků

Načítám