Hlavní obsah

Německý ministr chce zákaz kontroverzní léčby homosexuality u mladistvých

Berlín

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) chce uzákonit u nezletilých naprostý zákaz kontroverzní léčby homosexuality, která má za cíl změnit jejich sexuální orientaci. Těm, kdo by podrobovali mladistvé těmto „terapiím“, by mohlo hrozit vězení. Vyplývá to z návrhu zákona jeho úřadu, o němž informovala v pondělí veřejnoprávní televize ARD.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (uprostřed)

Článek

„Kde jsou (konverzní terapie) prováděny, tam často přinášejí těžké tělesné a duševní utrpení,” řekl Spahn ke svému záměru novinám skupiny Redaktionsnetzwerks Deutschland. Tato údajná terapie poškozuje zdraví, poznamenal dále s tím, že homosexualita není žádná nemoc.

Zákaz podobných ”terapií” podle něj vyšle také jasný společenský signál těm, kdo se sexuální orientací bojují: „Jste v pořádku takoví, jací jste.“ Spahn, který je sám gay, dodal, že patřit do LGBT komunity „není nemoc“ a nemělo by se s homosexualitou nebo transsexualitou takto zacházet. Nelze ji „vyléčit“.

Dospělý se může rozhodnout

V případě mladistvých by tyto terapie byly zcela zakázány až na výjimečné případy lidí ve věku šestnáct až osmnáct let, když člověk provádějící tuto „terapii“ prokáže, že mladistvý plně chápe dopady a rizika podobných druhů „léčby“. Dospělí by se pro ni mohli i nadále rozhodnout, ale za přísných omezení. Nikdo na ně ale nesmí vykonávat nátlak.

Německý ministr navrhuje zákaz migrace lékařů

Evropa

Zakázáno má být také nabízení nebo zprostředkovávání takzvaných konverzních terapií. Za porušení zákona budou hrozit vysoké pokuty nebo trest odnětí svobody až ve výši jednoho roku.

Podle Spolkové nadace Magnuse Hirschfelda, která bojuje proti diskriminaci homosexuálů, se ”terapií” potlačujících sexuální orientaci v Německu každoročně uskuteční tisíce případů. Metody se různí a mohou mít podobu klasických psychoterapeutických sezení, koučingu nebo třeba modliteb či exorcismu, ale používají se také elektrošoky. Podle lékařů však neexistuje doklad o jejich účinnosti, a navíc mohou vést k depresím nebo úzkostem a zvyšují riziko sebevražd.

Reklama

Výběr článků

Načítám