Hlavní obsah

Německo svolává zakládající země Evropské unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo v reakci na brexit svolává zakládající členy Evropské unie. Ministři zahraničí Německa, Francie, Nizozemska, Itálie, Belgie a Lucemburska se sejdou v sobotu v Berlíně, aby projednali další směřování sedmadvacítky bez Velké Británie. Podle agentury AP to oznámilo německé ministerstvo zahraničí.

Foto: AP

Francouzský prezident François Hollande s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Článek

„Jde o součást dlouhé tradice rozhovorů mezi šesti zakládajícími zeměmi. Diskutována budou současná témata evropské politiky,“ stojí v prohlášení německého ministerstva zahraničí.

Kromě toho budou v Berlíně jednat také spolková kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi a předseda Rady EU Donald Tusk.

Před tím, aby o nastalé situaci jednaly skupiny států separátně, už přitom varovala řada evropských politiků, krom jiného polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski. Maďarský premiér Viktor Orbán se ale nechal slyšet, že se kvůli brexitu sejdou i země visegrádské čtyřky, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Vědět už o sobě daly také další separatistické tendence. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová vyzvala k uspořádání nového referenda o vystoupení své země ze Spojeného království a obdobně se po referendu vyjádřila také irská republikánská strana Sinn Féin. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda jednotlivých zemí o odchodu z EU

Většina Skotů a Irů se totiž v britském referendu vyslovila pro setrvání v Evropské unii.

Reklama

Související články

Udělejme to rychle, vzkázal Brusel do Londýna

Vůdci 27 zemí Evropské unie oznámili, že evropský blok „bude pokračovat“ navzdory odchodu Velké Británie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéf...

Výběr článků

Načítám