Hlavní obsah

Británie může ztratit Skotsko i Severní Irsko, skotská premiérka už hrozí referendem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Ediburgh/Belfast
Aktualizováno

Zatímco většina Anglie a Walesu hlasovala ve čtvrtečním referendu pro odchod z Evropské unie, všechny okrsky ve Skotsku bez jediné výjimky hlasovaly pro setrvání v osmadvacítce. Severní Irsko také chtělo zůstat v EU. Skotská premiérka už vyzvala k uspořádání nového referenda a řekla, že brexit musí vést ke změnám britské ústavy.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová v hlasovací místnosti

Článek

Sturgeonová řekla, že je „demokraticky neakceptovatelné”, že by Skotsko opustilo EU proti své vůli, a že skotská vláda připraví zákon, který umožní další hlasování o nezávislosti. Dodala, že nyní by i ti, kdož byli pro setrvání ve Spojeném království, hlasovali pro samostatnost Skotska.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek hlasování o odchodu Spojeného království z EU

Pro setrvání v EU hlasovali Skotové ve všech svých 32 volebních obvodech, pro setrvání jich bylo 62 procent.

Sturgeonová řekla, že hlasování „jasně ukázalo, že Skotové vidí svou budoucnost v rámci Evropské unie”.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hlasování zemí Spojeného království pro setrvání v EU

Předsedkyně skotské vlády již před referendem opakovaně varovala, že případný odchod Británie z EU by mohl vyvolat nové referendum o nezávislosti Skotska. To poslední se konalo v roce 2014 a Skotové v něm tehdy poměrem 55 ku 45 nezávislost odmítli.

Premiérka ale nyní zdůraznila, že mnoho lidí tenkrát hlasovalo pro zachování svazku s Londýnem, neboť si přáli zůstat v EU. V případě brexitu, tedy odchodu Británie z EU, by podle Sturgeonové výrazně vzrostla podpora skotské nezávislosti.

Irští republikáni chtějí sjednocení s Irskem 

Pro setrvání v EU se stejně jako Skotsko vyjádřilo i Severní Irsko. I tam hlasovali voliči proti brexitu v poměru 56 procent proti 44, přičemž v 11 hlasovacích podobvodech byli Irové pro setrvání a v osmi proti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda jednotlivých zemí o odchodu z EU

Irská republikánská strana Sinn Féin už vyzvala ke sjednocení Irska. Její vůdce Declan Kearney uvedl v Irish Independent, že Británie za sebou táhne Iry, kteří chtěli zůstat: „To je obrovský deficit demokracie v naší společnosti. Britská vláda nyní ztratila mandát reprezentovat sever Irska ve vztahu k EU. Sinn Féin bude nyní tlačit na svůj požadavek, na náš dlouhodobý požadavek hlasovat o hranicích.”

Naopak baštou brexitu je Wales, kde se pro rozluku s Bruselem vyslovilo nejméně 17 z 22 obvodů, zbývajících pět si přálo v EU setrvat.

Reklama

Související články

Británie odchází z EU

Ve Velké Británii v pátek ráno vrcholí sčítání hlasů v referendu o setrvání v Evropské unii. Úderem čtvrteční 22. hodiny tamního času (23:00 SELČ) se uzavřely...

Výběr článků

Načítám